Cultuur & Media
VPRO

Waarom Merel van Vroonhoven haar topfunctie verruilde voor een baan als leraar

foto: Merel van Vroonhovenfoto: Merel van Vroonhoven
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Merel van Vroonhoven haar topfunctie verruilde voor een baan als leraar

Ze was een hoge baas uit de financiële wereld met een topfunctie, nu staat ze als Pabo-studente voor de klas. Merel van Vroonhoven kreeg veel bewondering voor haar carrièreswitch, maar er waren ook mensen die het niet konden geloven. Waarom zou je een comfortabele functie opgeven voor een leven in een klaslokaal?

Merel van Vroonhoven (22 december 2020) - Nooit meer slapen

Directeursleven

"Mijn oude leven als hoge baas in de financiële sector voelt redelijk ver weg", vertelt Merel van Vroonhoven in Nooit Meer Slapen. Nog niet zo heel lang geleden had ze een eigen directeurskamer, een persoonlijke secretaresse die haar hielp met een drukke agenda, en een chauffeur die haar naar het werk reed.

''Twee jaar geleden heb ik besloten om het roer volledig om te gooien. Maar het kriebelde al veel eerder. Ik had al langer het gevoel: ga ik mijn hele leven in bestuurlijke functies blijven? De kloof tussen het bestuurstafel en de praktijk is heel groot. Daarom heb ik geprobeerd in de praktijk daar veel aan te doen."

"Bij de NS ging ik wel eens mee als conducteur op de trein. Maar dat blijft allemaal een relatief klein deel van je tijd. Een groot deel van je tijd zit je toch te vergaderen. Ik vind het belangrijk dat een directeur goede contacten heeft met de mensen voor wie die het doet. Anders ka je snel in een ivoren toren terecht komen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maken we beleid dat toch op grote afstand is van de praktijk? Die vraag is Van Vroonhoven steeds meer gaan stellen voor zichzelf. "Je ziet het overigens niet alleen in de financiële sector, maar ook bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs. Ik ben erachter gekomen dat ik heel graag iets wilde doen wat dichter bij mensen is. Dat is voor mij de eerste aanleiding geweest om de overstap te maken naar het onderwijs."

Onderwijs

Maar waarom specifiek het onderwijs? "Mijn oudste zoon heeft autisme. Hij heeft heel veel te danken aan zijn leraren, die altijd naar zijn talenten hebben gekeken in plaats zijn beperkingen. In de tijd dat ik besluit nam, kwam het lerarentekort nadrukkelijk in de media. Toen viel het kwartje. Dat vak is eigenlijk prachtig en na je vijftigste kan je het vak zeker nog leren, dacht ik."

Tegenwoordig werkt Van Vroonhoven voor kinderen in het speciaal onderwijs. "Het werk in de financiële wereld is zeker maatschappelijk relevant en ik heb het met ontzettend veel plezier gedaan. Maar nu kan ik iets doen voor kinderen waar onze maatschappij niet vanzelfsprekend heel toegankelijk is."

"Als je puur kijkt vanuit de getallen dan heeft je rol als directeur meer impact. Maar als je betekenisvol en dichtbij wil zijn, dan kan ik me weinig anders voorstellen dan wat ik nu doe. Ik kan nu als leraar een belangrijke rol spelen voor kinderen die aan het begin van hun leven staan en een hele toekomst voor zich hebben."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie