Cultuur & Media
KRO-NCRV

Julius Jaspers: 'Wat ben ik blij dat ik die restaurants niet meer heb'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Julius Jaspers: 'Wat ben ik blij dat ik die restaurants niet meer heb'

De horeca in Nederland heeft het zwaar door de coronacrisis. Kok en culinair ondernemer Julius Jaspers wordt nog dagelijks wakker met een opgelucht gevoel. "Wat ben ik blij dat ik die restaurants niet meer heb."

Jaspers had drie restaurants die hij de afgelopen jaren verkocht heeft om zich te richten op andere zaken zoals kookboeken schrijven. "Een van de zaken is helaas failliet gegaan." De kok is blij dat hij in deze zware tijd niet de verantwoordelijkheid heeft voor personeel.

Faillissement

In de horeca is al een eerste ontslaggolf zichtbaar, vooral in de catering en bij formulerestaurants zoals La Place. ING sprak eerder uit dat ze - misschien tegen de verwachting in - inschatten dat uiteindelijk 1,5 tot 2,5 procent van de horecazaken failliet zal gaan.

Jaspers noemt het ontzettend zuur voor de ondernemer, maar volgens hem zal het voor het horecalandschap niet eens zo erg zijn. "Er zijn een heleboel horecabedrijven die misschien helemaal niet zo goed zijn."

Uiteten

Jaspers zelf stond – ondanks zijn liefde voor uiteten gaan – niet vooraan toen de restaurants na de intelligente lockdown de deuren weer opende. "Ik eet wel uit, maar alleen op een terras." Hij is extra voorzichtig om niet besmet te raken met corona. "Ik ben de risicogroep. Qua leeftijd en formaat en ik heb een kunsthartklep. Ik moet gewoon niet ziek worden." Hij ziet mensen veel te dicht bij elkaar in de buurt komen.

Gek genoeg had hij het eigenlijk helemaal niet gemist en kwam hij voor het eerst weer eens toe aan andere dingen. "Ik heb heel veel gekookt. Ik heb dingen gemaakt die ik al 30 jaar niet gemaakt heb." Onlangs maakte hij nog een Pavlovataart en als je daar nou zelf ook zin in krijgt: het recept staat op zijn website.

Culinair ondernemer Julius Jaspers over stand van zaken in restaurantwereld

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie