Cultuur & Media
NOS

'LHBTI-jongeren willen zich gezien en gehoord voelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'LHBTI-jongeren willen zich gezien en gehoord voelen'

Sidney Smeets (D66) trad gister terug als Kamerlid nadat meerdere jongens hem beschuldigden van ongewenst gedrag. Volgens Rocher Koendjbiharie, hoofdredacteur van het magazine voor jonge LHBTI'ers Expreszo, staat de zaak niet op zichzelf.

"Dit is een symptoom van een breder probleem: de kwetsbaarheid, onzichtbaarheid en onveiligheid die LHBT-jongeren meemaken in de samenleving," zegt hij in Met het Oog op Morgen.

Het magazine plaatste gister een

op de site, als steunbetuiging. "Ik kan natuurlijk niet voor ieder redactielid spreken, maar dit is wel iets wat wij als platform zien in de maatschappij. Dan trekken we daar wel conclusies uit."

Onderwijs

Volgens de hoofdredacteur wordt het in de schooltijd moeilijk voor veel LBHTI-jongeren. "Op veel scholen is er een complete afwezigheid van seksuele genderdiversiteit in seksuele voorlichting. Daardoor is er ook geen ruimte voor de seksuele ontdekkingstocht die zij ondergaan."

En dan is het niet vreemd dat ze zelf op onderzoek uitgaan. "Zeker ook op het internet. Omdat dat toch gewoon dé manier is om mensen zoals henzelf te onmoeten."

Ruimte

Zelf groeide Koendjbiharie op in een tijd voor de grote datingapps. Toch heeft ook hij nare ervaringen met oudere mannen in zijn herinneringen. "Bijvoorbeeld in een kroeg. Dat een man meerdere keren per avond aan mij zat en aan het staren was. Daar voel je je toch heel onprettig bij."

Het is volgens hem tijd om het gesprek daarom breder te openen. "Dit specifieke geval van afgelopen week is wel aanleiding voor een breder gesprek. Een gesprek wat nodig is om te voeren."

En, zegt hij, op onderwijs moet er meer gesproken worden over seksuele diversiteit. "Ik denk dat een minimale verplichting voor diversiteit wat betreft seksuele voorlichting een grote rol kan spelen. Daar speelt de overheid een rol in."

OOG LHBTI

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie