Cultuur & Media
NTR

Nieuwsuur-journalist Bas Haan: 'Het begint met ouwehoeren'

foto: Kunststoffoto: Kunststof
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwsuur-journalist Bas Haan: 'Het begint met ouwehoeren'

Bas Haan, onderzoeksjournalist voor Nieuwsuur, gaf dinsdagavond 14 augustus in Radio Kunststof uitleg over de methode Bas Haan. Vier jaar geleden onderzocht hij de Teevendeal, wat resulteerde in het aftreden van Opstelten en Teeven. Vorig jaar blikte hij terug op deze periode in het boek De rekening van Rutte. In juni won daarvoor hij de Brusseprijs, de jaarlijkse beloning voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek.

Bas Haan - Kunststof

Video niet beschikbaar

Meer geld voor onderzoeksjournalistiek

Vorige week werd bekend dat de regionale omroepen meer geld krijgen voor onderzoeksjournalistiek. Bas Haan: "Het is zorgelijk om te zien dat er nu in veel steden raadsvergaderingen voorbij gaan zonder dat er ook maar één journalist op de tribune zit. De €5 miljoen die nu is vrijgemaakt gaat daar niet veel aan veranderen. Vaak worden er drie mensen aangewezen die zich binnen een redactie richten op onderzoek maar zo gauw er geen onderwerp op de agenda staat gaat het mis. Onderzoeksjournalistiek is niet iets wat je per besluit moet gaan doen, het moet uit de journalist zelf komen. Het begint met ouwehoeren. In veel gesprekken krijg je steeds een puzzelstukje aan informatie mee, waardoor zich uiteindelijk een puzzel vormt. Daar komen de beste verhalen uit voort."

Vader

Haan is de zoon van een oud-priester. "Hij werkte 40 jaar geleden in de missie en kwam als eerste blanke op een afgelegen stuk op de Filipijnen. Achteraf hoorde ik dat hij er niet op uit was om het woord van God te verkondigen maar alleen om mensen te helpen. Uiteindelijk kwam hij steeds meer tegenover de dogma’s van het geloof te staan en moest hij wel uittreden. Hij keek met een open blik naar mensen en probeerde te begrijpen waarom ze doen wat ze doen. Nu ik dat zo zeg, merk ik dat ik hiermee ook mijn eigen journalistieke houding beschrijf."

Quote

De waarheid in de politiek is niet meer een uitgangspunt maar een optie

Bas Haan

Betonrot

In zijn boek De rekening voor Rutte schrijft Haan over de manier waarop de hedendaagse politiek met de waarheid omgaat. "De waarheid in de politiek is niet meer een uitgangspunt maar een optie. Het gaat niet om een bonnetje of een datsja waar je wel of niet bent geweest. Men heeft schijt aan de waarheid en gaat pragmatisch en opportunistisch een debat aan om er mee weg te komen. Het verhaal dat je te vertellen hebt is bij voorbaat besmet. Dat is betonrot voor de politiek."

Luister hieronder de hele aflevering Kunststof met Bas Haan terug.

{podcast audio="54700" caption="Kunststof - Bas Haan, onderzoeksjournalist - 14-08-2018" }
Ster advertentie
Ster advertentie