Cultuur & Media
AVROTROS

'Body positivity is iets anders dan zelfliefde'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Body positivity is iets anders dan zelfliefde'

"Mijn lijf bepaalt mijn dag niet meer", vertelt journalist en schrijver Mayra Louise de Wilde in MISCHA!. De Wilde spreekt van 'body neutrality' in plaats van 'body positivity'. "Het is fijn als je een neutrale, positieve of dankbare band met je lichaam kan hebben." Volgens de Wilde zijn zelfliefde en body positivity twee verschillende dingen. "Zelfliefde gaat over de keuzes die je maakt, en is dus meer dan alleen het lichaam."

#221 - Mayra Louise - MISCHA!

Tot haar dertigste begon de schrijver zo'n beetje iedere maandag aan een nieuw dieet. "Ik werd wakker met de vraag: wat ga ik eten? En bij het naar bed gaan vroeg ik me af of ik het goed gedaan had. Dat veranderde toen ik een foto tegenkwam op Instagram van een dikkere vrouw in bikini." Die representatie leverde haar veel op: "online ontstond een bubbel waarin ik mezelf herkende, waarin diversiteit gevierd werd. Dat miste ik offline."

'Met zachtheid naar mezelf kijken'

Volgens De Wilde is het vaak makkelijker om liefdevol te zijn naar het lichaam van een ander. "Zodra ik de focus van mijn lichaam haalde, het meer kon neutraliseren, werd het makkelijker om met zachtheid naar mezelf te kijken." De diversiteit van verschillende lichamen mag wat De Wilde betreft nog wel wat groter: "Het is belangrijk dat mensen die gezien worden als inspiratiebron ook ruimte maken voor de verschillende lijven, en dat ook pushen op hun kanalen."

#221 - Mayra Louise - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie