Cultuur & Media
AVROTROS

Film 'Vlekkeloos' voorgedragen als Nederlandse nominatie Oscars: 'Ik wil menstruatiearmoede bekend maken'

foto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Film 'Vlekkeloos' voorgedragen als Nederlandse nominatie Oscars: 'Ik wil menstruatiearmoede bekend maken'

De film Vlekkeloos, een korte film over menstruatiearmoede, is door filminstituut Eye en het Nederlandse Film Fonds ingezonden om de Nederlandse nominatie te worden voor de Oscars. "Ik wil dat het onderwerp bekend wordt", zegt regisseur Emma Branderhorst tegen Humberto Tan.

Hele wereld over

De film is nu 1 jaar uit en sindsdien regent het haast prijzen voor Branderhorst. De film gaat de hele wereld over. "We hebben op de Berlinale een kristallen beer gewonnen voor beste internationale korte film en in Canada de Grand Prix waarmee we Oscar-qualified zijn. In Cannes heb ik beste young director gewonnen. En we hebben ook op verschillende plekken publieksprijzen gewonnen op festivals."

"We hebben nu Europa gedaan, en gaan dus nu de VS-kant op. Hopelijk wordt het daar ook opgepakt", vertelt Branderhorst.

Bekendheid over menstruatiearmoede

Branderhorst denkt dat een deel van het succes te danken is aan het moment waarop de film is uitgekomen. Menstruatiearmoede was een abstracte term, maar er is veel bekend over geworden, zegt Branderhorst.

"Toen ik precies een jaar geleden bij jou was om over de film te vertellen, kregen we veel reacties. Vooral dat mensen niet wisten wat het was en nu wel", vertelt Branderhorst. Menstruatiearmoede betekent dat mensen geen geld hebben om menstruatieproducten te kopen, zoals maandverband en tampons.

Op de shortlist terechtkomen

Eye steunt Branderhorst nu om inzending voor de Oscars te worden. Iets waar je niet zomaar terechtkomt, zo blijkt. "Nu moeten we ons er tussen proberen te worstelen, zodat je genomineerd wordt. Ik ben dus nog niet genomineerd", vertelt Branderhorst. "Een Oscar-campagne kost ontzettend veel geld. Je film moet onder de aandacht komen bij de Academy in LA. Die mag je niet zelf aanspreken, maar via via moet je dus "

De film zit nu in de openronde, waarin makers zoveel mogelijk aandacht proberen te generen. Op basis daarvan worden zo’n 20 films geselecteerd voor de shortlist. Uit de shortlist worden dan weer 5 echte nominaties gekozen.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie