Cultuur & Media
NTR

Ramon Beuk: 'Kliekjes, doe er wat mee'

foto: Ramon Beukfoto: Ramon Beuk
  1. Nieuwschevron right
  2. Ramon Beuk: 'Kliekjes, doe er wat mee'

Chef-kok Ramon Beuk schreef het kookboek WAYOOH!, gemaakt om je door de week te helpen en dagelijks in een handomdraai de lekkerste gerechten op tafel te krijgen. In Mangiare! vertelt Ramon over handige tips en trucks over hoe je het beste eten kunt inkopen, voorbereiden, en bewaren. 


Mangiare! Over Wayooh! en Roodschimmelkazen - Mangiare!

Kliekjes

Ramon Beuk verhuisde toen hij vier jaar oud was met zijn ouders van Suriname naar Nederland. Hij droomde er op zijn vijfde al van om kok te worden. Zijn voorbeeld was zijn moeder die voor mensen gerechten bereidde en op tafel zette.

Ramon: "Mijn moeder maakt van alles iets. Toen ik in de horeca ging werken en ik zag koks eten in de prullenbak gooien, werd ik helemaal gek. Mijn moeder zou ook helemaal gek zijn geworden. Kliekjes, doe er wat mee. Het is geen mooi woord, kliekjes, het is gewoon eten, en dat kan je hergebruiken."

Later ging Ramon de koksopleiding volgen en werken in de horeca. Hij presenteerde culinaire programma's zoals Born2cook, Terug Naar Mijn Roti en Wereldwijnen, en werd bekend als televisiekok. Hij schreef toen zijn eerste kookboek, gevolgd door nog negen anderen.

Wayooh!

Dit jaar schreef Ramon een nieuw soort kookboek, WAYOOH!. Ramon: "Ik wilde iets anders doen dan hetgeen wat er al was, iets maken waar ik anderen echt mee hielp."

In het kookboek WAYOOH! wordt er uitgelegd wat je moet doen met een overgebleven bos kruiden. Of hoe je met de restjes van de vorige dag vandaag weer iets lekkers op tafel zet. In dit kookboek wordt vertelt hoe je tijd en kosten bespaart en jezelf stress ontneemt.

WAYOOH!

Het boek is eigenlijk een soort coach in de keuken, die altijd klaar staat met wijze raad. Het boek is bedoeld voor mensen die wat meer orde en structuur in hun koken willen aanbrengen. Er moet niets worden verspild. "Je gooit niks weg, je hebt ook nooit te veel. Wat je teveel hebt, verwerk je weer in iets anders."

Met online filmpjes en QR-codes is het boek eigenlijk een soort kookcursus. Ramon: "De methode zorgt er heel simpel voor dat je overzicht krijgt. Ik laat zien hoe je met één keer boodschappen doen handig meerdere dagen kunt koken. Voor thuis willen we het liefst elke dag iets anders en voorkomen dat we te lang in de keuken staan."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie