Cultuur & Media
NTR

Nieuwste boek Annejet van der Zijl toont zwarte bladzijde mensheid, maar ook hoop

foto: Anja van Wijgerden
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwste boek Annejet van der Zijl toont zwarte bladzijde mensheid, maar ook hoop

De boeken van Annejet van der Zijl, bekend van haar bestseller Sonny Boy, zijn waargebeurde verhalen. Ze is de biograaf van Annie M.G. Schmidt en Prins Bernhard. Vorig jaar schreef ze het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, dat als basis diende voor haar 8ste non-fictie boek Fortuna’s kinderen, over een Nederlandse avonturier die zijn hart verliest aan een jonge slavin.

Kunststof - Annejet van der Zijl, schrijver

Fortuna’s kinderen is een trans-Atlantische familiegeschiedenis die begint in 1818 wanneer de 19-jarige Leon uit Monster naar Amerika afreist. Annejet vertelt in Kunststof: "Nu zou je hem een gelukszoeker, een economische vluchteling kunnen noemen. Nederland was erg arm in die tijd en half arm Europa vertrok naar het beloofde land, Amerika. Ik wilde dit verhaal graag vertellen omdat ik zo nieuwsgierig was naar dit verhaal. Hoe kon een Nederlandse jongen verzeild raken in Charleston, het broeinest van slavernij? Hoe kon hij in het Zuiden van Amerika, een slavin vrijkopen en daar mee trouwen, kinderen krijgen en die allemaal naar Nederland brengen?"

Een uitzonderlijk verhaal

"Een van mijn belangrijkste vragen was hoe een land als Amerika dat rond 1900 zo modern en welvarend zou worden, 50 jaar eerder zoiets barbaars als de slavernij met man en macht in stand wilde houden. Hoe kon dat gebeuren? Heel veel mannen in die periode dat Leon naar Charleston kwam kochten jonge slavinnen voor hun eigen plezier, maar weinig mannen kochten een slavin om haar vrij te laten. Het is echt een uitzonderlijk verhaal."

Quote

Dat racisme zit zo diep in de Amerikaanse maatschappij

Het wonderbaarlijke van dit nieuwe boek is dat een van de dochters van Leon en Juliette ook weer met een Hollandse man trouwt en de weg omgekeerd aflegt. Zij vertrekt met haar man vanuit Nederland naar San Francisco en wordt als gekleurde vrouw een van de rijkste vrouwen van de Westkust en zal een weeshuis oprichten en een grote schilderijencollectie aanleggen.

Annejet: "Wat het extra bijzonder maakt dat dit verhaal bewaard is gebleven, is het feit dat heel veel Amerikaanse familieleden hun familiegeschiedenis juist verzwegen en verdonkeremaand hebben. Want wie wilde nou zwart bloed in zijn familie hebben? Dat racisme zit zo diep in de Amerikaanse maatschappij. Dat vond ik echt schokkend om te ontdekken en reden te meer om juist dit verhaal te vertellen."

'The best is yet to come'

Annejet verdiept zich altijd in mensen en hun wonderbaarlijke levens en hun gedrag. "Wat ik vooral zo boeiend vindt is hoe mensen hun levens toch kunnen beïnvloeden. Je krijgt een aantal kaarten in je leven, maar wat doe je er vervolgens mee? Juliette en haar dochter Virginie hadden bij geboorte zeer slechte kaarten getrokken en zie wat er desondanks van ze geworden is. Dat vind ik buitengewoon hoopvol. En daarom schrijf ik op mijn tegel 'the best is yet to come'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie