Cultuur & Media

Influencer en artiest Selma Omari: 'Toen ik haat kreeg vanuit allerlei vieze hoeken ging ik er wel aan onderdoor'

foto: Redactie Alicantefoto: Redactie Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Influencer en artiest Selma Omari: 'Toen ik haat kreeg vanuit allerlei vieze hoeken ging ik er wel aan onderdoor'

Zodra haar naam valt zijn de reacties uiteenlopend. Van “Ik ken niemand die zo hard fleekt als zij”, tot “de aandachtzoekende ex-vriendin van rapper Boef.” Selma Omari, een heel controversieel persoon in de muziekwereld. Verslaggever Shayno Numansen heeft een maand lang exclusief toegang gekregen tot haar artiesten leven. Selma werkt hard voor haar carrière, ze staat in de trending lijsten en haar nummers hebben miljoenen streams. Toch lijken mensen meer geïnteresseerd te zijn in haar privéleven. Wat veel sensatie en roddels oplevert. De redactie van Alicante was benieuwd naar: Wie is Selma nou als artiest?

In de nieuwe special van Alicante geeft verslaggever Shayno Numansen je een exclusief kijkje in het leven van Selma Omari en haar weg naar het creëren van haar allereerste album.

Haat en miljoenen streams

Ze schrijft haar eigen liedjes, is het creatieve brein achter al haar eigen visuals en staat volledig achter wat ze doet en neerzet. Selma doet waar ze zin in heeft en daar schaamt ze zich niet voor. Ze krijgt veel seksistische reacties en haat over zich heen, vooral tijdens het begin van haar muziekcarrière. “Je bent een hoer”, en “Wat goed dat je ex-vriend je heeft achtergelaten”, waren opmerkingen die vaak voorbijvlogen op haar social media. Selma begrijpt wel waarom ze zo denken, “Omdat ze heel bekrompen zijn in hun mindset.” Het verrast haar niet dat sommige mensen haar zouden zien als het zielige meisje dat niet over haar ex heen kan komen.

{podcast audio="982284" caption="#7 - Selma Omari special: 'Toen ik haat kreeg vanuit allerlei vieze hoeken ging ik er wel aan onder door' (S02)" }

“Ik blokkeer alle negativiteit. Als ik het niet zie bestaat het niet voor mij”, aldus Selma. Desondanks al die negativiteit, blijft de teller van het aantal streams op haar muziek doortikken tot in de miljoenen. Ze moedigt haar haters aan om naar haar muziek te luisteren. “Ik reageer daar wel op”, zegt Selma.

What you see, is what you get

“Wat je hier ziet, is de Selma die je ziet op YouTube, die je ziet op Instagram. En de Selma die je thuis op de bank op woensdagavond ziet”, vertellen Omari en haar zus Marwa. Velen die haar YouTube video’s bekijken of haar ontmoeten verwachten het tegenovergestelde, maar Selma beaamt het volgende: what you see is what you get. “Ik wil ook niet dat je een andere Selma krijgt”, zegt de artiest. “De Selma die je nu ziet, krijg je overal”, vertelt ze aan Shayno tijdens haar bezoek aan het schrijverskamp, een plek waar Selma met een klein team intensief aan haar nieuwe album werkt.

“Dit album is Selma, alles van mij zit in dit album. Ik wil dit album ‘body’ geven, want ik zou nooit muziek maken puur en alleen om het te maken.” Toch vindt de artiest dat in Nederland al snel het plafond is bereikt. Volgens haar hebben veel mensen nog een beperkte manier van denken over hoe hiphopmuziek zou moeten klinken in Nederland, vooral wanneer de artiest een vrouw is. “We kregen reacties over mijn liedjes Cazador en Overdreven dat de muziek niet ‘Nederlands’ genoeg was, wel in een positieve zin”, aldus Selma.

Haar eerste album

In haar opkomende album heeft Selma er bewust voor gekozen om geen samenwerkingen te doen met andere artiesten. “Stoer toch? Dit album is volledig ik”. Wanneer Shayno vraagt naar de band tussen haar en andere vrouwelijke artiesten in de hiphopscene, antwoordt Selma: “Die band bestaat niet”, ook al weet ze niet waarom.

Hoewel Selma het belangrijk vindt om vrouwelijke artiesten te steunen, beweert ze dat ze dit niet per se terug krijgt, maar dat gaat haar weinig aan. Ze vertelt dat ze altijd respect zal blijven houden. “Ik ben geen hater naar andere vrouwen, ik weet namelijk wat zij meemaken.”

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal over Selma Omari en the making of van haar nieuwe album? Luister dan nu de nieuwste Alicante-aflevering via de website van NPO Radio 1 of je favoriete podcast-app.

Ster advertentie
Ster advertentie