Cultuur & Media
NOSNTR

Familie Chabot ervaarde 'Chabotiaanse' chaos bij schrijven Boekenweekgeschenk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Familie Chabot ervaarde 'Chabotiaanse' chaos bij schrijven Boekenweekgeschenk

Het Boekenweekgeschenk van volgend jaar is niet door één auteur geschreven, maar door zes verschillende mensen, namelijk door de familie Chabot. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van het Boekenweekgeschenk. Het Boekenweekthema is komend jaar dan ook 'Bij ons in de familie'.

Video niet beschikbaar

"De organisatie van de Boekenweek had het aan onze vader gevraagd", vertelt Splinter in Nieuws en Co. "Toen kwam hij thuis en heeft hij alle kinderen gebeld om naar huis te komen. We zijn met zijn allen om de keukentafel gaan zitten, waar alle belangrijke overleggen plaatsvinden."

Even dacht Splinter dat er slecht nieuws zou komen, omdat zijn vader iets belangrijks moest vertellen. "Maar toen zei hij dat we als familie zijn gevraagd of we het Boekenweekgeschenk 2024 willen schrijven, was er een aardbeving van blijdschap. Ik denk dat zelfs de buren iets door hebben gehad."

Gigantische eer

"Het is een gigantische eer", zegt Splinter. "Ik vind het heel gaaf, maar het is natuurlijk ook doodeng. Daarom is het juist zo fijn dat we het met zijn zessen mogen doen. Als het dan niet goed gaat, dan heb je nog vijf anderen die je kunnen opvangen. Dat zijn een soort van levende krukken, dus dat is ideaal."

Voor Storm is het zijn eerste boek ooit. "Ik moet zeggen dat ik net van zestien paniekaanvallen ben bekomen. Dit is een droomdebuut. Hier ga ik nooit meer overheen komen. Het is een debuut en gelijk mijn pensionering, denk ik", grapt Storm, die er later nog aan wil toevoegen: 'Ik vond het echt ontzettend leuk. Dus het smaakt zeker naar meer."

Los geschreven

Over de inhoud van het boek kan Splinter weinig kwijt. "Maar wat ik wel kan vertellen is dat we allemaal los van elkaar zijn gaan schrijven. We zijn wel broers. Dan ga je toch in elkaars vaarwater zitten, want dan ga je misschien mooie woorden of zinnen van elkaar lenen. Daarom hebben we het los van elkaar geschreven."

Dat zorgde wel voor wat 'Chabotiaanse' chaos. 'Dus onze moeder zorgde ervoor dat er één lijn in zat. Bij haar konden we kwijt waarover we gingen schrijven en dan konden we checken of er geen overlap was. Vervolgens is iedereen voor zichzelf gaan schrijven en heeft iedereen het op één moment naar haar gestuurd.'

Op een gegeven moment kreeg iedereen in de familie het gebundelde boek. "Het leek wel Pakjesavond", vertelt Storm. "Je bent super benieuwd naar de surprise van de ander. Dus dat moment dat mama het allemaal naar ons doorstuurde was geweldig. Ik kan weinig zeggen over de inhoud, maar de stukken van de ander hebben mij zeker geëmotioneerd."

Gezinsverpakking

Of het schrijven van het Boekenweekgeschenk voor herhaling vatbaar is, wil Splinter nog even afwachten. "Het is een feest om met elkaar te schrijven, maar ook een enorme uitdaging. We gaan natuurlijk niemand beloven dat we dit nog een keer doen. Laten we eerst even kijken hoe dit bevalt." Het Boekenweekgeschenk heeft de titel 'Gezinsverpakking' gekregen.

n&c chabot

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie