Cultuur & Media
NTR

Emine Uğur: 'Armoede gaat in je DNA zitten'

foto: Emine Ugur
  1. Nieuwschevron right
  2. Emine Uğur: 'Armoede gaat in je DNA zitten'

Emine Uğur schrijft tweewekelijks een column voor dagblad Trouw, een plek die ze kreeg naar aanleiding van haar draadjes op Twitter. Als kind van tweeëneenhalf jaar oud kwam ze in Nederland wonen. Ze is geboren in Gaziantep in Zuidwest Turkije, in een streek tegen de Syrische grens aan. "Als ik ervoor kan zorgen dat mensen op een andere manier kijken naar mensen met een uitkering, met schulden of die in armoede leven, dan heb ik voor mijn gevoel genoeg bereikt", zegt Emine in Mangiare!. "Dat er minder stigma omheen hangt en dat degelijke onderwerpen beter bespreekbaar worden."

Mangiare! Biografisch diner met Emine Uğur - Mangiare!

Emine Uğur heeft meer dan 42.000 volgers op Twitter en staat bekend om haar draadjes. Op haar beide platforms, Twitter en Trouw, schrijft ze over de kwetsbaren in de samenleving en vraagt aandacht voor de schrijnende gevallen die ze tegenkomt in haar werk als sociaal-dienstverlener bij een grote gemeente.

'Armoede gaat in je DNA zitten'

"Ik heb me altijd al willen inzetten voor kwetsbare groepen. Het is altijd een rode draad in mijn leven geweest. Mijn ouders hebben als jong gezin armoede gekend voordat ze naar Nederland kwamen. Mijn ouders waren echt heel arm." Er was volgens haar moeder geen geld voor boter bij de bulgur. "Het was water met bulgur, dat aten we."

"Armoede gaat het in je DNA zitten. Het verandert voor goed wie je bent." Dat zit in kleine dingen. "Ik kan heel lang doen over het besluit of ik iets ga kopen of niet. De angst voor schaarste blijft altijd in je zitten."

Tosti's

Als gevolg van haar scheiding rond 2013 had Emine veel schulden. "Dat heeft zeven jaar geduurd." Haar zoon bleef bij Emine wonen en daarnaast had ze een fulltime baan. In die periode is de tosti mijn redding geweest, op momenten dat ik echt heel weinig geld had. Dat aten we soms een hele week tosti's.

Ik probeerde er niet heel veel bij stil te staan. Ik werkte fulltime, was alleenstaande moeder, dus je moet ook door blijven gaan continue. Ik probeerde me niet zielig te voelen. Dus ik zag het als iets dat op dat moment in mijn leven hoorde."

Ze zag het als de prijs die ze zelf moest betalen. "Ik heb voor het huwelijk gekozen, en ik heb voor de scheiding gekozen. Ik probeerde het zoveel mogelijk bij mezelf te houden."

Twitter

Emine roert zich actief op Twitter, kaart maatschappelijke kwesties aan en schuwt de discussie niet. Hetgeen een stroom aan reacties oplevert; de meldingen op haar telefoon gaan de hele dag door. Ze krijgt veel bagger over zich heen, maar kan het inmiddels hebben. "Ik kan het makkelijk van me af laten glijden. Ik heb ook wel geleerd om te kiezen op wie ik wel reageer en wie niet."

Wen er maar aan die veranderende samenleving

Als vrouw met een hoofddoek weet ze hoe het is om gediscrimineerd te worden. Ze ontwikkelde er een voelspriet door. Ze voelt de plicht het ook voor andere groepen op te nemen. LGBTQi - mensen verdedigt ze vaak en vurig. Iets wat mensen niet altijd met haar hoofddoek weten te rijmen.

Er gaat geen dag voorbij dat haar hoofddoek onvermeld blijft. "Daarbij denk ik, dat is jouw probleem. Mensen hebben moeite met een veranderende samenleving en een veranderende wereld. Dat is niet alleen met hoofddoeken, ook met andere onderwerpen. Ik heb geleerd dat het echt een probleem is van de ander en dat het daar thuis hoort. Dat diegene aan het werk moet, niet ik. In elke beroepsgroep komen tegenwoordig mensen met een hoofddoek voor." Waarmee Emine ook wil zeggen: wen er maar aan, die veranderende samenleving."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie