Cultuur & Media

Ajax in de media: 'Het ene moment ben je geweldig, dan kun je niks meer'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ajax in de media: 'Het ene moment ben je geweldig, dan kun je niks meer'

Ajax won gisteren van het Spaanse Getafe, maar is toch uitgeschakeld in de Europa League. Waar de pers lyrisch was over het winnende Ajax, kan de club nu niets goed doen. Sportjournalist Barbara Barend: "Zo gaat dat in de sport."

Volgens de hoofdredacteur van Helden Magazine is het verschil in de media tussen een fantastisch Ajax en de crisis van nu wel groot. "Het is wel gek. Het ene moment ben je geweldig, het andere moment kun je niks meer."

Volgens Barend heeft Ajax ook niet goed gepresteerd, maar is dat wel verklaarbaar door de veranderingen dit seizoen.

Publicatiedruk

Paul Römer, directeur radio en televisie bij Talpa, denkt dat dit mechanisme inherent is aan de voetbaljournalistiek, waar de publicatiedruk hoog is in vergelijking met andere sporten. Die hebben vaak toernooien als publicatiepiek, voetbal is dagelijks nieuws op meerdere pagina’s.

"Het is de grootste sport die er is en iedere dag moeten de kranten weer volgeschreven worden." Volgens Römer zijn de berichten in de krant altijd overdreven. "Het is in werkelijkheid nooit zo slecht en nooit zo goed als er geschreven wordt."

Objectiviteit journalisten

Ook noemt hij de wederzijdse afhankelijkheid tussen journalisten en clubs. Na jaren over dezelfde club te schrijven, worden verslaggevers meer fans van de sport. "Journalisten hebben spelers en trainers nodig om nieuws te hebben. Ze zijn onderdeel van de cirkel geworden." Daardoor verdwijnt de nuance, aldus Römer.

Barend noemt deze afhankelijk 'heel schadelijk' omdat de objectiviteit moeilijk te behouden is. Mensen hebben volgens haar voorkeuren. "De ene trainer geeft je informatie over de opstelling en daar ben je dan net wat liever voor. Van de andere trainer krijg je niets en die krijgt er net iets meer van langs in de berichtgeving. Zo werkt het."

Ster advertentie
Ster advertentie