Cultuur & Media
NOS

114 objecten die Britten roofden in Nigeria in Nederlandse musea

foto: Museum Volkenkundefoto: Museum Volkenkunde
  1. Nieuwschevron right
  2. 114 objecten die Britten roofden in Nigeria in Nederlandse musea

Nederlandse musea beschikken over 114 objecten die zijn geroofd uit Nigeria, blijkt uit onderzoek van het Museum van Wereldculturen dat Trouw in handen heeft. De objecten bevinden zich in het Museum Volkenkunde in Leiden, het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en het Wereldmuseum in Rotterdam.

114 geroofde Nigeriaanse kunststukken in Nederlandse musea

Het gaat om stukken die in 1897 door Britse militairen uit het paleis van de koning van Benin City zijn geroofd. Die stad ligt nu in Nigeria, maar was destijds de hoofdstad van het Koninkrijk Benin. "In die tijd was er een Britse militaire campagne in Benin", legt Annette Schmidt van het Museum voor Wereldculturen uit in het NOS Radio 1 Journaal.

De militairen trokken naar de stad omdat ze een conflict met de koning hadden. “Toen ze daar aankwamen hebben ze het hele paleis leeggeroofd en die objecten hebben ze vervolgens mee naar Engeland genomen. Het gaat bijvoorbeeld om altaarstukken en bronzen plakken. Vanuit Engeland zijn de stukken weer verkocht aan handelaren”, zegt Schmidt.

Zo zijn ze dus bij Nederlandse musea terechtgekomen. "Ze zijn zeer uitzonderlijk en van buitengewoon hoge kwaliteit en daarom waren ze zeer geliefd bij Europese musea. Ook bij Nederlandse musea."

Teruggave van de stukken

Nigeria vraagt al decennia om teruggave van de stukken. De Nederlandse staat is er eigenaar van en dus moeten Nigeria en Nederland beslissen wat er met de stukken gebeurt. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stuurde in januari een plan naar de Tweede Kamer over het teruggeven van geroofde kunst. Een volgend kabinet moet daarover beslissen.

De musea hebben de afgelopen jaren ook contact gehad met Nigeria, zegt Schmidt. "Er is nu een plan om in Benin City een groot nieuw museum te bouwen en ik denk dat die stukken daar heel goed tot hun recht zouden kunnen komen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie