Cultuur & Media
KRO-NCRV

Liedjes zijn onschuldig, ook die van Marco Borsato

foto: ANP Kippa
  1. Nieuwschevron right
  2. Liedjes zijn onschuldig, ook die van Marco Borsato

Het leek zo’n onschuldig idee. Voor de nieuwe zangwedstijd van RTL Tulpen uit Antwerpen wilde de Vlaamse zanger Bart Peeters de hit Dromen zijn bedrog van Marco Borsato ten gehore brengen. Mocht niet van RTL. Ook het nummer Drank en drugs van Lil’ Kleine mocht niet worden gezongen. Frits Spits neemt het in De Taalstaat op NPO Radio 1 op voor de liedjes, want deze zijn toch onschuldig?

"Liedjes zijn niet schuldig", zegt Tom ter Bogt, Hoogleraar populaire muziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht. Die liedjes zijn ook niet geschreven door Marco Borsato, legt hij uit. De tekst is vaak van John Ewbank en Marco heeft aan het begin van zijn carrière ook veel covers gezongen.

"Het werk staat los staan van de artiesten zelf. Dat komt ook terug in de discussie rondom Pim Lammers die een boek heeft geschreven waarvan sommigen zeggen dat het propaganda is voor pedofilie. We moeten natuurlijk altijd het onderscheid blijven maken tussen het werk en de kunstenaar", zegt de professor.

Lammers en Cèline
In het geval van Lammers kreeg de schrijver zelfs doodsbedreigingen en besloot hij geen gedicht meer te schrijven voor de Kinderboekenweek. Lammers schreef in 2015 een verhaal over de relatie tussen een 12-jarige jongen en zijn voetbaltrainer.

"De schrijver Louis-Ferdinand Céline is ook een voorbeeld uit de literatuur", zegt Frits Spits. In veel van zijn werken zijn rascistische en anti-semitische elementen te vinden.

"Ik ben een enorme fan van Dood op krediet (van Cèline, red.)", zegt Ter Bogt. "Maar toen ik dat las als student wist ik dat de schrijver fascistische sympathieën had, evident antisemitische tendensen. Maar het is een absoluut geniaal boek, het is een van de grote boeken uit de literatuurgeschiedenis. Dus ook daar weer: zie even af van die vreemde man met zijn idiote ideeën, maar waardeer zijn werk wel."

Michael Jackson
Na de ophef rondom de documentaire Leaving Neverland, waarin de popster wordt beschuldigd van kindermisbruik, dacht Ter Bogt dat Michael Jackson niet meer gedraaid zou worden. "Maar op NPO Radio 2 vliegt Jackson je om de oren", zegt de professor. "Of liedjes nog door de keuring komen heeft dus ook te maken met hoe lang geleden de beschuldigingen waren."

"Pedofilie en kindermisbruik zijn terecht een buitengewoon teer punt. Het is een absoluut taboe en dat vind ik prima. Maar het betekent ook dat als er iets van schijn is dat je iets propageert in die richting dat je heel snel schuldig bent. Ik vind literatuur en popmuziek dat zijn dingen om het leven te verbeelden in al zijn aspecten, ook de nare en donkere kanten. Als je dat niet meer kan doen, dan kun je alleen nog maar lollige boeken schrijven."

“Tom, we moeten zelf niet op de stoel van de rechter gaan zitten”, sluit Frits Spits af.
“Dat moeten we zeker niet doen”, beaamt Tom ter Bogt.

Tom ter Bogt: Liedjes zijn onschuldig

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie