Cultuur & Media
NOS

Een tentoonstelling in het teken van tekenaar Peter van Straaten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een tentoonstelling in het teken van tekenaar Peter van Straaten

Hij stond bekend om zijn politieke tekeningen, cartoons, strips en erotische tekeningen. Vijf jaar na het overlijden van Peter van Straaten organiseert het Allard Pierson museum een herdenkingstentoonstelling over hem. De tentoonstelling opent vandaag.

De weduwe van tekenaar Peter van Straaten over zijn werk

“Ik schat dat hij zo’n 40.000 tekeningen heeft gemaakt”, vertelt Els Timmerman in NOS Met het Oog op Morgen. Ze is een van de samenstellers van de tentoonstelling en de weduwe van Van Straaten.

Tentoonstelling

Van Straaten zou eerder een soort van tentoonstelling hebben bij het museum, maar veranderde van gedachten. “Peter vond het bij de besprekingen te eng worden, hij wilde zijn werk bij zich houden.” Het Allard Pierson Museum zei daarop dat het pas zijn werk in bezit zou nemen na zijn dood. “Dat vond hij te angstig. Hij wilde het niet over de dood hebben. Hij ging niet dood, hij vond de dood een verschrikkelijke uitvinding”, legt Timmerman uit. Van Straaten zag uiteindelijk af van de deal met het museum.

Tekenen

De tekenaar tekende elke dag. “Dat ging wel pas nadat hij de Volkskrant had gelezen. Ik bracht hem dan een kop koffie en daarna ging ik aan m’n werk.” Volgens Timmerman zaten er allerlei beelden in z’n hoofd en een leeg vel zat dan zo vol met een tekening. “Hij kon zo tot een conclusie komen.” Van Straaten had geen moeite met het tekenen van zijn tekeningen. “Tekenen was ademen voor Peter. Hij heeft tot een aantal maanden voor zijn dood getekend.”

Timmerman schildert zelf. Zij en Van Straaten lieten elkaar werk altijd aan elkaar zien. Ze vertelden dan ook altijd eerlijk wat ze vonden van het werk van de ander. “Soms zei ik wel: ik vind dit een herhaling. Dan zei hij tegen mij dat hij het wel leuk vond, maar later ging hij toch een andere tekening maken.”

Tekenaar

Van Straaten vond van zichzelf dat hij niet zo’n goede tekenaar was. Volgens Timmerman kwam dat een beetje door zijn broer, Gerard. “Gerard kon absoluut beter tekenen. Hij kon een zeilboot tekenen zoals hij in elkaar stak, terwijl Peter een suggestie van een zeilboot maakt.” Zijn oudere broer had hem ook leren tekenen, waardoor Van Straaten erg naar hem opkeek. “Je zag Peter een beetje in elkaar krimpen als Gerard zei dat hij niet kon tekenen, maar zijn tekeningen waar veel geestiger.”

Afscheid

Zijn laatste tekening verscheen 2 augustus 2016 in de Volkskrant. Een tekening van 2 mensen op het strand die uitkijken over zee met de tekst: Daar lag Engeland. Toen wist niemand dat het zijn allerlaatste tekening zou zijn, maar Peter van Straaten wist dit wel. “Hij heeft het ook gezegd: nou teken ik niet meer.” Timmerman kijkt terug op de tekening. “Ik vind hem diep melancholisch en politiek gezien ook wel dramatisch. Het heeft wel een dubbele bodem.”

De weduw van tekenaar Peter van Straaten over zijn werk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie