Cultuur & Media

Winnaar Heel Holland Bakt maakt kunstwerk 'Samen zijn wij Oost': 'Grote verantwoordelijkheid'

AVROTROS
foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Winnaar Heel Holland Bakt maakt kunstwerk 'Samen zijn wij Oost': 'Grote verantwoordelijkheid'

Het kunstwerk Samen zijn wij Oost, een levensgroot diversiteitskunstwerk van Enzo Pérès-Labourdette wordt zaterdag geopend. "Het voelde als een grote verantwoordelijkheid", zegt Pérès-Labourdette in gesprek met Humberto Tan. Het project is een reactie op anti-homogeweld en anti-transaanvallen in Amsterdam-Oost.

Bekijk hier het hele gesprek met Enzo Pérès-Labourdette over zijn kunstwerk

Anti-homogeweld

Pérès-Labourdette, winnaar van het tv-programma Heel Holland Bakt, tekende ook als illustrator voor The New York Times en sierde stoffen van modeontwerper Valentino.

In Oost was er sprake van anti-homogeweld. "Buurtbewoners hingen toen vlaggen op, uit solidariteit. Iedereen is welkom in Oost. Maar de vlaggen werden daarna bekogeld en beschadigd", vertelt Pérès-Labourdette in Humberto. "De buurtbewoners wilden daarna een permanent statement. En toen zijn we naar de gemeente gestapt."

Aangevallen in Groningen

Het kunstwerk is 180 vierkante meter en 'hangt' in de tunnel tussen de Javastraat en de Eerste van Swindenstraat in Amsterdam. "Ik dacht na over hoe ik iets kan uitbeelden wat verbindt en herkenbaar is. Jong, oud, gay, straight. Er is onverdraagzaamheid en in het kunstwerk beschermen ze elkaar met paraplu’s."

Pérès-Labourdette heeft affiniteit met het onderwerp. "Ik ben zelf homo. Ik ben er mee gepest en heb ook een aanval meegemaakt, in Groningen toen ik 18 was en met m'n vriendje over straat liep. Dus ik kan me met de problematiek identificeren. Mensen kunnen nu uit het werk putten dat ze welkom zijn in de buurt."

De officiële opening van het kunstwerk is zaterdag 15 oktober 2022.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie