Cultuur & Media
VPRO

Huilende mannen en intense familiegeheimen; dit zijn de culture favorieten van Wende

foto: Petrovsky & Ramone
  1. Nieuwschevron right
  2. Huilende mannen en intense familiegeheimen; dit zijn de culture favorieten van Wende

Zangeres, songwriter, acteur en theatermaker Wende schoof aan bij Een Uur Cultuur om te praten over haar nieuwe album Sterrenlopen, maar ook om haar culturele favorieten te bespreken.

#73 - Wende - Een Uur Cultuur

Family Secrets

Om te beginnen tipt Wende de podcast Family Secrets, een serie waarin de meest uiteenlopende familiegeheimen worden besproken. "Het luistert als een boek", vertelt Wende. "Haar stem is ook fijn, en ik houd gewoon heel erg van familieverhalen. Ik wil gewoon altijd van iemand weten waar die vandaan komt."

Wende over de podcast 'Family Secrets'

Video niet beschikbaar

De King Kong-theorie & Beyond Men and Masculinity

Maar het grote thema van Wende’s lijst bestaat uit de verhalen over de man-vrouw verhoudingen in de samenleving. Zo raadt ze iedereen aan om het feministisch manifest King Kong-theorie van Virginie Despentes te lezen, maar "alleen niet op een lege maag, want je wordt zo hard in elkaar geslagen over hoe de vrouw wordt gezien in de maatschappij".

Ook raadt ze de documentaire Beyond Men and Masculinity aan, te zien op Netflix. "Er wordt in de documentaire een beeld geschetst dat de maatschappij het ook mannen onmogelijk maakt om uit dat systeem te ontsnappen, al zouden ze dat willen. Dat begint bij 'je mag niet huilen als man, of je mag niet zwak zijn als man', en ik denk dat mannen evengoed de lul zijn in het systeem zoals we dat met elkaar hebben gemaakt."

Wende over haar de 'King Kong-theorie', 'Beyond Men and Masculinity', en 'Wij'

Video niet beschikbaar

Wij

Iemand die in de documentaire te zien valt is Terrence Real, en ook zijn boek Wij (Us in het Engels) wordt door Wende aangeraden. "Het boek is ongelooflijk mooi. Het maakt een enorm pleidooi voor de verzachting van de mensen die hoog op de apenrots zichzelf op de borst aan het kloppen zijn, terwijl hij de mensen onderaan de rots motiveert om hun stem te laten horen."

Meer actuele cultuurtips?

Die vind je in de podcast shownotes van Een Uur Cultuur. Daar vind je ook de andere uren cultuur, met nóg meer cultuurtips; van podcasts, films en series, tot boeken, tentoonstellingen, en toneelstukken.

Vind Een Uur Cultuur op NPO Luister, of in je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie