Cultuur & Media
NTR

Ook 30 jaar na zijn dood is de muzikale invloed van Miles Davis is onmiskenbaar

foto: Miles Davisfoto: Miles Davis
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook 30 jaar na zijn dood is de muzikale invloed van Miles Davis is onmiskenbaar

Ook al is hij inmiddels bijna dertig jaar overleden, zijn muzikale invloed is nog altijd onmiskenbaar. De klanken van zijn trompet lieten bij velen een onuitwisbare indruk achter. Miles Davis is een van de grootste jazzlegendes aller tijden . Naar aanleiding van de nieuwe documentaire Birth of The Cool, vertellen musicoloog en jazz-kenner Hans Mantel en jazz-trompettist Jan van Duikeren in Focus over zijn indrukwekkende leven.

Miles Dewey Davis III was een Amerikaans jazzcomponist, trompettist en multi-instrumentalist en wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste jazzmuzikanten van de twintigste eeuw.

Quote

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat ik een documentaire over een jazzmuzikant heb gezien die goed is.”

Hans Mantel

Jan van Duikeren: "Een van zijn grootste talenten is niet alleen het trompetspelen geweest, maar ook het bandleiderschap. Hij heeft door zijn hele carrière waanzinnige bands gehad. Daarbij is hij niet op één soort stijl blijven hangen, zoals je dat bij veel andere trompettisten hebt. Hij heeft grote wisselingen in bands en bandgeluiden gehad."

Hans Mantel: "Wat Miles onderscheidt van andere bekende trompettisten is dat Miles eigenlijk niet keihard, heel hoog, heel laag of heel snel kon spelen. Hij heeft zich gerealiseerd dat hij uit zijn 'beperkingen' iets uit moest halen. Dat heeft hij gedaan door die harmon mute erin te doen en ballads te spelen."

"Het gebruik van die demper is natuurlijk heel karakteristiek voor hem", vervolgt Van Duikeren. "Als je aan Miles Davis denkt, dan denk je aan de demper."

Een turbulent leven

Miles Davis leidde een heel turbulent leven, met een slepende drank- en drugsverslaving. Hans Mantel: "Er is zo'n enorme mythevorming rond Miles Davis waardoor het bijna niet meer mogelijk is om te concentreren op waar het echt over gaat."

"Met elke film of documentaire maak je de mythe groter en sommige zaken romantischer", vult Van Duikeren aan.

Focus

Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur op NPO Radio 1. En wanneer je maar wilt in de podcasts Focus Wetenschap en Lezen in het Donker

Ster advertentie
Ster advertentie