Cultuur & Media
NOS

Freek de Jonge na 30 jaar terug op witte doek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Freek de Jonge na 30 jaar terug op witte doek

Na dertig jaar maakt cabaretier Freek de Jonge zijn comeback op het witte doek. Dat doet hij in de film 'De Vogelwachter'. Hij speelt een man op leeftijd, een kluizenaar, die al bijna zijn hele leven alleen woont en werkt op een eiland.

"Ik heb wel al vaker geacteerd, maar met veel tussenpozen. Dit was een fantastische kans om nog één keer in mijn leven te schitteren op het witte doek", vertelde hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Geen acteur

Zijn personage is een eenzaat die daar bewust voor gekozen heeft, iets wat Freek zelf niet herkent: "Ik kan wel even alleen zijn om iets te maken, maar dan ren ik al heel snel naar buiten en roep ik: 'Moet je horen wat ik nou heb'. Het karakter is mij dus in eerste instantie geheel vreemd." Om deze rol goed neer te zetten kon hij dus niet gewoon zichzelf zijn, hij moest 'acteren'. Al denkt hij zelf niet dat daar zijn talent ligt: "Ik kan over mijn eigen vak een masterclass geven en anderen vertellen wat ik doe. Maar bij acteren weet ik eigenlijk niet wat ik doe. Ik wacht af of de regisseur mij goed vindt, al vind ik het zelf wel fantastisch om te doen."

Vertellen met beeld

'De Vogelwachter', gedraaid op Texel, is geen film met veel personages en dialogen. De Jonge is vrijwel de hele tijd in zijn eentje in beeld: "Je moet stil spelen en dat vond ik er het mooie aan. In 'De Illusionist' (film uit 1983, n.v.d.r.) zat ook geen dialoog. Daardoor kwam alle aandacht te liggen bij het beeld en het vertellen met beeld."

Onzekerheid

Aan stoppen met werken, denkt het personage niet. Dat herkent Freek dan weer wel, al is dat nu moeilijk: "Nu heeft het lot mij op de knieën. Je hebt je simpelweg maar over te geven aan de omstandigheden". Dat deze film in de zalen komt tijdens een pandemie, past dan misschien wel extra goed: "Eigenlijk kan je zeggen dat de vogelwachter daar 45 jaar in quarantaine heeft gezeten."

Maar die coronacrisis gooit ook wel roet in het eten. Zo is het met mogelijk aankomende verstrengingen nog niet duidelijk wanneer het publiek de Jonge ook effectief aan het werk kan zien als vogelwachter. Even afwachten dus.

OOG Freek De Jonge

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie