Actrice en theatermaker Fadua El Akchaoui: 'Humor is de manier om met elkaar in gesprek te blijven'
- Nieuws
- Actrice en theatermaker Fadua El Akchaoui: 'Humor is de manier om met elkaar in gesprek te blijven'
Fadua el Akchaoui is actrice, schrijver, theatermaker, en (vroeger) docent. Nu staat ze in haar eentje op de planken met een fascinerende roadtrip, Wrak. Op verzoek van Fadua is ook rapper Sef te gast in Kunststof op Maandag.
Video niet beschikbaar
Wrak
In de nieuwe voorstelling Wrak vertelt Fadua haar leven aan de hand van auto’s. "Dat idee is ontstaan uit intuïtie. Het viel mensen op dat ik in anekdotes altijd auto’s aanhaal. Andere mensen hebben het over een geur of een locatie, bij mij kan de grijze Opel Record van mijn vader het begin zijn van een verhaal. Hij was een ouwe hippie, hij haalde pas heel laat zijn rijbewijs. Maar hij moest er wel aan geloven. Met een gezin met negen kinderen zijn tickets naar Marokko niet te betalen."
De auto staat voor vrijheid. Ook haar eigen vrijheid. Haar eerste autootje was een rode Opel Corsa bouwjaar 1992. "Zo’n hoekige met een kontje. Ik voelde me zo tof!"
"De voorstelling Wrak is een uitvergroting van mezelf, maar ik sta tegelijk wel model voor alle mensen in mijn leven, ook mijn moeder, mijn zusje, mijn nichtje. Je moet om je eigen shit kunnen lachen. Maak het niet te zwaar, denk ik altijd."
'Ik wil dit leven zo láng mogelijk meekrijgen!'
Sef en Fadua praten over het verlies van hun vaders. Fadua: "Mijn vader was altijd bezig met de terugreis. Voor mij is Nederland mijn land, voor hem niet. Die spagaat vind ik interessant. Mijn moeder is super ontheemd, ze is altijd op zoek. Dat voel je, dat neem je over."
Sef: "Mijn vader wilde niet in Marokko als acteur verder werken onder Hassan II. Die had nogal andere ideeën over wat je wel en niet mocht zeggen. Vooral over wat je niet mocht zeggen. Zelf heb ik niet de behoefte om te kiezen voor een land. Waar ik me het meeste mee associeer zijn mensen met dezelfde interesses voor muziek, kunst..."
In Niks missen zingt Sef: Vroeger was ik niet bang voor de dood. Nu ben ik als de dood voor de dood. "Dat is een reactie op De leven. Daarin zei ik: als het morgen over is, heb ik echt geleefd. Ik meende dat ook echt. Ik had dingen meegemaakt. Nu ben ik zelf vader en weet ik: je moet blij zijn met wat je hebt. Ik wil dit leven zo láng mogelijk meekrijgen!"
Fadua: "Ik ben wel bang voor de dood, maar hij geeft me ook energie. Ik verloor een vader, daarna een broer en een zus. Natuurlijk is er het verdriet, maar tegelijk geeft het je de motivatie om alles uit het leven, de leven, te halen. Omdat je bevoorrecht bent. Je kunt het bestaan in excessen ervaren. Aan de andere kant ben je daardoor soms heel erg moe, omdat je altijd doorgaat. Daar denk ik steeds meer aan."
Rolmodellen
Fadua: "Ik had geen rolmodellen in de creatieve hoek. Mijn vader was een echte arbeidsmigrant. Mijn moeder een traditionele vrouw, analfabeet. Ik had al vroeg politieke ambities. Ik wilde de wereld verbeteren, Ik kwam in de jongerenraad van Rotterdam. Later kwam het besef dat je als politicus de massa moet bedienen, dat je concessies moet doen. Politiek is een schijnbeweging. Dus ik dacht: misschien kan ik de verandering ook op andere manieren bereiken. Zo kwam ik voor de klas terecht. Daarna pas kwam het schrijven."
Nu schrijft Fadua haar voorstellingen zelf en in juli gaat haar nieuwe film in première: Meskina.
"Meskina betekent zoiets als ‘arme jij’. Het is een koosnaampje. Je moet de culturele context kennen, het heeft ook iets neerbuigends. Die dualiteit van het woord maakt het juist zo’n goeie titel voor de film. Het thema is: probeer okay te zijn met wie je bent. Zelfliefde is het allerbelangrijkste. Maar wel in een komedie, want daarmee bereik je een groot publiek. Door heel hard te lachen om alle shit die je overkomt. Humor is de manier om met elkaar in gesprek te blijven."
De voorstelling Wrak is vrijdag 28 mei te zien op NPO3. Op 22 juli gaat de filmkomedie Meskina in première.