Cultuur & Media
NTR

Karim Amghar: 'Ik geloof dat iedereen een taak heeft in het leven'

foto: Karim Amghar NTRfoto: Karim Amghar NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Karim Amghar: 'Ik geloof dat iedereen een taak heeft in het leven'

In het NTR-programma Het ramadangevoel gaat presentator Karim Amghar op zoek naar de invloed van de ramadan op het persoonlijk leven van Nederlandse moslims. "Mensen denken altijd dat Ramadan gaat over niet eten en niet drinken. Maar de ramadan gaat over veel meer dan dat", vertelt hij in Kunststof.

Video niet beschikbaar

Het is meer dan niet eten en niet drinken

"Je gebruikt het als middel om te komen tot je diepere zijn, je relatie tot God, maar ook tot je medemens", legt Karim Amghar uit. "Ramadan is een soort checkmaand, waarbij je bij jezelf te rade gaat en kijkt hoe je ervoor staat." Over je goede en minder goede eigenschappen en hoe je daaraan kunt werken. En de relaties met je ouders en vrienden. "Zeker nu in coronatijd, zijn er mensen die eenzaam zijn, die ik misschien even moet opzoeken. Het is een maand van bezinning, van spiritualiteit, van vergeving en extra oog hebben voor je medemens."

Religie

Karim zegt niet heel open te zijn over religie en het lastig te vinden om daarover te praten. "Als je nu zegt dat je religieus bent krijg je meteen allerlei labels opgeplakt. Ik heb vaak, als ik het over religie heb, dat mensen meteen aan me vragen: hoe sta je tegenover homo's, hoe sta je tegenover Joden? Dan denk ik, waar heb je het over? Alsof ik als moslim geen respect zou hebben voor ieders geaardheid, ieders religie.

Die onbewuste vooroordelen die mensen over me hebben, maakt het lastig voor mij om me daarover te uiten. Maar nee, ik ben geen slachtoffer, die rol wil ik helemaal niet op me nemen. Ik ben heel blij dat ik in Nederland leef met de vrijheid van religie."

Een godsbesef

"Ik heb een duidelijk godsbesef", vertelt de presentator. "Ik geloof in de eenheid van de schepper, ik ben praktiserend moslim, al mag je dat niet van jezelf zeggen. Het oordeel of je een goede gelovige bent ligt bij de schepper. Ik wil het wel zijn. Het geeft me heel veel rust, zeker in tijden van corona. Ik hoop dat ik de juiste vorm te pakken heb met echt volledig respect hebben voor iedereen. Dat het gaat over iedereen liefhebben, ongeacht religie, geaardheid, wees er voor elkaar!"

'Ik geloof dat iedereen een taak heeft in het leven'

"Ik geloof dat iedereen een taak heeft in het leven, maar ik maak mezelf niet belangrijker dan ik ben. Ik heb niet iets als een life changing taak of zo. Ik geloof dat ik moet proberen om mensen met elkaar in verbinding te brengen. Dat is misschien niet eens religieus.

Mijn vader vertelde altijd dat hij toen hij in Nederland aankwam een open veld aantrof. Hij is daar overheen gaan lopen en maakte er een zandpad. Ik loop er nu overheen en maak er een geasfalteerd pad van. En ik hoop dat mijn kinderen straks makkelijk over dat pad kunnen lopen en dat zij daar bewegwijzering op zullen zetten bijvoorbeeld, weer voor hun kinderen."

Vanavond om 17:15 uur is het programma Het Ramadangevoel te zien op NPO2.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie