Cultuur & Media
NOS

Gitarist Eddie Van Halen overleden

foto: Getty Imagesfoto: Getty Images
  1. Nieuwschevron right
  2. Gitarist Eddie Van Halen overleden

De Nederlands-Amerikaanse gitarist Eddie Van Halen is overleden op 65-jarige leeftijd na een lang ziektebed. Dat meldt zijn zoon Wolfgang op Twitter. De medeoprichter van hardrockband Van Halen leed al jaren aan keelkanker.

De meeste mensen kennen Van Halen van zijn solo in Beat it van Michael Jackson. Jean Paul Heck, hoofdredacteur van muziekmagazine Soundz was een van de laatste journalisten die hem gesproken heeft. In het NOS Radio 1 Journaal vertelde hij meer over die solo: "Hij heeft er nooit een cent voor ontvangen, hij was gewoon echt een liefhebber. Hij deed dat puur voor de lol. Maar waar hij wel van baalde was dat die solo hem beroemder maakte dan al zijn gitaarwerk van de jaren daarvoor."

Video niet beschikbaar

"Hij was de beste vader die ik me heb kunnen wensen", schrijft zijn zoon. "Elk moment dat ik met hem gedeeld heb was een cadeau. Mijn hart is gebroken en ik denk dat ik nooit over dit verlies heen zal komen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Edward Lodewijk van Halen, zoals zijn volledige naam luidt, werd geboren in Amsterdam en verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar Californië. Daar ontwikkelde hij zich tot hardrockgitarist en startte hij samen met onder meer zijn broer een rockgroep. Met Van Halen, met zanger David Lee Roth, werd hij bij het grote publiek bekend met hits als Jump en Runnin' with the Devil.

Vernieuwer

Van Halen wordt gezien als een vernieuwer in de rockmuziek, onder meer door zijn inventieve toepassing van 'two-hand-tapping', waarbij de hals van de gitaar met beide handen wordt bespeeld.

Behalve door zijn band verwierf Van Halen ook grote faam met zijn gitaarsolo in Beat It van Michael Jackson. Hij deed die klus overigens vrijwillig en heeft er geen cent aan overgehouden.

Van Halen speelde op een zelf geassembleerde elektrische gitaar, de Frankenstrat. Uit geldgebrek voegde hij aan het begin van zijn carrière afgekeurde onderdelen bij elkaar, die hij daarna bleef verbouwen en verbeteren.

Een van de best verkopende artiesten

De gitarist behoort tot de best verkopende artiesten ter wereld en is door muziektijdschrift Rolling Stone op de achtste plaats gezet in de top 100 van beste gitaristen.

Hoewel Van Halen dus al sinds jonge leeftijd in de Verenigde Staten woonde, bleef hij Nederlands spreken. In een interview met Harry Vermeegen, begin jaren 90, noemde hij Nederland een "prachtig land", met "heerlijke haring".

Van Halen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie