Cultuur & Media

'Podcasts gaan nooit radio vervangen, het is een (mooie) aanvulling'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Podcasts gaan nooit radio vervangen, het is een (mooie) aanvulling'

[AVROTROS] "Podcasts gaan radio niet vervangen, maar het is zeker een welkome aanvulling op radio". Dat zei NPO Radio 1 coördinator Wim Eikelboom in reactie op de stelling 'Podcasts gaan radio vervangen' tijdens APP RADIO op NPO Radio 1.

De kracht van radio: er live bij aanwezig zijn

"Klassiek gezien is de kracht van echt goede radio, dat je er live bij bent. Dus dat je echt het sportverslag hoort of dat je het verslag hoort van een nieuwsgebeurtenis waarbij je denkt: ik sta te luisteren naar iemand die het nu meemaakt, dus ik ben er ook een beetje", aldus Eikelboom.

Aanvulling op live radio

"De kracht van podcast is dat het heel dicht op je oren zit, dat je mooie verhalen luistert en dat niet zozeer de nadruk ligt op dat live verslag. Dus in die zin zullen podcasts nooit radio vervangen maar altijd een aanvulling zijn op radio". Eikelboom denkt wel dat het steeds meer een belangrijke aanvulling gaat worden op radio omdat podcasts iets kan bieden wat radio niet kan bieden. "Je kunt op elk moment dat jij wilt luisteren naar verhalen die bij jou passen. Dat kunnen verhalen zijn over speciale onderwerpen die jou interesseren, maar het kunnen ook verhalen zijn die passen bij het gevoel dat je dat moment hebt, zoals je ook naar een lekkere film kunt kijken. Maar als je aan het hardlopen bent, kun je niet naar een film kijken maar kun je wel je koptelefoon opzetten en naar een mooi gemaakt verhaal luisteren. Nou. Dat bieden podcasts".

Podcast in opkomst

Podcasts zijn er al langer maar waarom wordt er nu meer aandacht aan besteed? Eikelboom: "Het is een beetje de tijdgeest. En de tijdgeest is dat mensen van tussen de pakweg 25 en de 40 een druk leven hebben en tegelijk momenten van ontspanning zoeken en daarbij ook nog een smartphone hebben waarmee ze dit gemakkelijk mee kunnen binnenhalen".

Populariteit valt nog tegen

Eikelboom tempert nog wel een beetje de verwachtingen van podcasts. "De populariteit valt toch een beetje tegen want de best beluisterde podcasts in Nederland zitten allemaal rond de vijf tot tienduizend luisteraars. Nou als je weet dat alleen al dit programma (APP RADIO red.), hier in de nacht beluisterd wordt door minstens twintig tot dertigduizend mensen, ja dat haalt de podcast nog niet".

Podcast luistertips

Gevraagd naar luistertips draagt Eikelboom een serie uit eigen NPO Radio 1 doos aan: "Wij leveren verhalen 'voor in de hangmat'. Dat is een samengesteld pakket mooie verhalen die je op je vakantie mee kunt nemen. En dan nog vier verhalen met de titel De Kasteelmoord gemaakt door de VPRO. Dat is een hele geruchtmakende moordzaak in België geweest en daar zijn vier prachtige afleveringen van gemaakt, waarvan ik zeg: die moet je echt gaan luisteren!".

APP RADIO

In het NPO Radio 1-programma APP RADIO krijgen luisteraars iedere vroege donderdagochtend tussen 04:00 en 06:00 uur de kans om hun mening te geven over hun zender NPO Radio 1. Wil jij ook reageren op de stellingen en je mening geven over de programma's op NPO Radio 1, doe dat dan via de Radio 1 App of bel tijdens de uitzending op 0800-1121. APP RADIO wordt gepresenteerd door Mischa Blok en Jacob de Vries.

Ster advertentie
Ster advertentie