Cultuur & Media
KRO-NCRV

Jaap Robben stelt dichtbundel voor kinderen samen: 'Poëzie vond ik als kind al mysterieus'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaap Robben stelt dichtbundel voor kinderen samen: 'Poëzie vond ik als kind al mysterieus'

Jaap Robben stelde Heel de wereld wordt wakker samen, een bundel met de 333 mooiste Nederlandse en Vlaamse gedichten voor kinderen, geschreven tussen 1990 en nu. De bundel is van tekeningen voorzien door de Belgische illustrator Sebastiaan Van Doninck. De bundel kan voor kinderen een eerste kennismaking zijn met poëzie. Toen Robben als kind zijn eerste gedichtenbundel kreeg, werd hij gelijk gegrepen door poëzie. "Heel mysterieus", zegt hij in De Taalstaat.

TS Jaap Robben

Ritme en geheim

"Ik kreeg mijn eerste dichtbundel van mijn ouders voor mijn A-diploma", vertelt Jaap Robben. "In 1991, van Ted van Lieshout. Dat vond ik wel iets fascinerends. Dat ritme en dat geheim dat in poëzie zat. Dat vond ik als kind al mysterieus." Toch dacht Robben niet gelijk dat hij ook dichter zou worden. "Ik heb lang gedacht dat dichter of schrijver worden iets voor andere mensen was. Het voelde als een soort bastion, ik had niet het idee dat ik daar toegang tot had."

'Het is als een accent'

Robben vertelt dat hij niet per se aan kinderen denkt als hij poëzie maakt. "Eerst schreef ik voor volwassenen, maar ik had altijd het idee dat dat moeilijker of complexer moet zijn. Dan voelde ik me eigenlijk niet zo vrij." Pas toen Robben de gedichten van Edward van de Vendel ontdekte dacht hij 'als dit mag, dan durf ik het ook'. "Dat is meer mijn taal, ik kan ook niet anders schrijven dan op die manier. Het is net als een accent. Dat kun je ook niet echt afleren."

Thema's

Robben vertelt over het samenstellen van de bundel. "Aan het begin is het niet zo moeilijk. Ik wist eigenlijk uit m'n hoofd al de eerste 50 gedichten die erin moesten." Hoe bepaalt Robben wat de 'beste' gedichten zijn voor de bundel? "Er zijn oneindig veel criteria. Iemand anders had ongetwijfeld een andere bundel samengesteld."

In de selectie heeft Robben gekozen voor thema's die jonge lezers aanspreken. "Je komt ze vanzelf tegen. Over dood, over school, over opa's en oma's, over een broer of zus krijgen, veel over dieren en liefde, liefde, liefde."

Kinderboekenweek

Van woensdag 5 oktober tot en met zondag 16 oktober 2022 vindt de Kinderboekenweek plaats. Het thema is: Gi-ga-groen! Dit jaar staan er dus kinderboeken over dieren en natuur in de spotlight.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie