Cultuur & Media
VPRO

Favoriet van Nooit Meer Slapen: Robbert Dijkgraaf & Charlotte Dematons

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Favoriet van Nooit Meer Slapen: Robbert Dijkgraaf & Charlotte Dematons

Het radioprogramma Nooit Meer Slapen is deze hele week met zomerstop. Een goed moment om terug te blikken op alles wat goed ging en waar we blij van werden. Zo selecteerden we tien gesprekken van het afgelopen jaar die we graag nog eens uitlichten. In willekeurige volgorde: Robbert Dijkgraaf en Charlotte Dematons.

1. Robbert Dijkgraaf

“Ik vond het jammer dat het afgelopen was! Had nog veel meer willen horen”, schreef Maja Put-Pols op de NMS-Facebookpagina na afloop van het gesprek met Robbert Dijkgraaf. Daar sluiten wij ons bij aan. En mocht je niet weten wie hij precies is: Robbert Dijkgraaf studeerde natuurkunde en wiskunde, afgewisseld met een opleiding aan de Rietveld Academie. Hij is universiteitshoogleraar en sinds 2012 directeur van het vermaarde Institute for Advanced Study in Princeton. Veel van Dijkgraafs activiteiten liggen op het snijvlak van wetenschap en maatschappij. Als columnist van NRC schrijft hij voor een breed publiek over wetenschap, kunst en andere zaken. Dit voorjaar presenteerde hij het vpro-televisieprogramma The Mind Of The Universe, waarin grote wetenschappers de wereld van morgen schetsen. Pieter van der Wielen sprak met Robbert Dijkgraaf.

2. Illustrator Charlotte Dematons

Charlotte Dematons illustreerde talloze kinderboeken. Tijdens het exposeren van haar eindexamenwerk op de Rietveld Academie werd ze opgemerkt door uitgeverij Lemniscaat. Al snel verscheen daar haar eerste prentenboek, getiteld Dido. Daarna werkte ze aan zo'n 150 prentenboeken. Recent verscheen de heruitgave van Hector Malots klassieker Alleen op de wereld, waar Dematons de illustraties voor verzorgde. Pieter van der Wielen sprak met haar.

.

Over een week is NMS weer terug met de reguliere programmering en tot die tijd hoor je om twaalf uur ’s nachts uitzendingen van Brainwash-Zomerradio.

In een nieuwe serie van Brainwash Zomerradio van Human interviewt presentator Floortje Smit denkers aan de hand van muziek. Welke nummers zijn vormend geweest voor hun identiteit en denken?

Zie hier alle uitzendingen. En hier een selectie:

1. Uitvinder Eibert Draisma

2. Schrijver en jurist Roxanne van Iperen

3. Tijdgeestonderzoeker Farid Tabarbi

Door de week, tussen 12 en 2 uur in de nacht: Brainwash Zomerradio & vanaf 7 augustus weer Nooit Meer Slapen.

Ster advertentie
Ster advertentie