Cultuur & Media

Antisemitische prent Maurice de Hond 'schokkend en akelig'

KRO-NCRV
foto: Foto Volkskrantfoto: Foto Volkskrant
  1. Nieuwschevron right
  2. Antisemitische prent Maurice de Hond 'schokkend en akelig'

De Volkskrant publiceerde deze maandag een cartoon waarop Maurice de Hond als Der ewige Jude werd afgebeeld. De krant maakte excuses, maar journalist Arjen Fortuin noemt het in het Mediaforum van Spraakmakers "schokkend en akelig" dat deze antisemitische tekening de krant heeft gehaald.

Als cover van het katern V is gekozen voor een tekening van Joost Halbertsma. "Als je niet weet wie hem gemaakt heeft, dan denk je dat dit een unverfroren antisemitische prent is", zegt Fortuin. De cartoon is volledig getekend in beeldtaal van de jaren '30, vindt de journalist van NRC Handelsblad.

Hij noemt het "godgeklaagd" dat zo'n prent door de professionals van de Volkskrant-redactie is goedgekeurd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De tekening van De Hond is geplaatst bij een artikel over de rol van de opiniemaker bij de Deventer moordzaak. "Iemand moet toch zeggen: dáár gaat het artikel over, dan gaan we niet een illustratie maken die verwijst naar de afkomst van Maurice de Hond?", aldus Fortuin.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beeldvorming

Op de tekening wordt De Hond afgebeeld met in zijn handen marionetten. "Dit verwijst niet alleen naar het vooroordeel dat in de jaren dertig gebruikt werd", zegt journalist en filmmaker Natascha van Weezel.

Ook nu nog worden Joden afgebeeld als mensen die achter de schermen de touwtjes in handen zouden hebben. "Joden zouden de media en de wereld in handen hebben, maar dat is gewoon niet waar en antisemitisch."

Ook Van Weezel vraagt zich af hoé deze tekening door niemand van de Volkskrant-redactie is tegengehouden. Media zouden – zeker in tijden van polarisatie - meer dan ooit moeten realiseren wat beeldvorming kan veroorzaken en wat hun verantwoordelijkheid daarin is. Daarom vindt ze dat deze spotprent "in alle talen moet worden afgekeurd".

'Doet pijn'

Van Weezel is Joods en heeft zelf meegemaakt dat een antisemitische prent van haar verscheen in de krant. "Dat doet gewoon heel erg pijn." Ze werd afgebeeld met een karikaturale grote neus. "Dat is duidelijk een verwijzing."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie