Cultuur & Media
KRO-NCRV

Radiomaker van de eeuw Frits Spits wil een gala voor Nederlandstalige muziek

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Radiomaker van de eeuw Frits Spits wil een gala voor Nederlandstalige muziek

Frits Spits is door een vakjury van de VARA-gids verkozen tot belangrijkste radiomaker van de eeuw. Spits heeft een indrukwekkende radiocarrière achter de rug, maar op de vraag wat hij nog zou willen doen is hij duidelijk. "Ik stel voor dat we één keer per jaar een groot gala voor het Nederlandstalige lied organiseren."

Er wordt volgens de radiopresentator en kenner/liefhebber van het Nederlandstalige lied, zoveel gemaakt dat goed is. "Het is onze culturele plicht binnen de publieke omroep om hier structureel meer aandacht aan te besteden."

Het gala moet als het aan Spits ligt muziek bevatten van bijvoorbeeld Spinvis, Louise Korthals, Yentl en de Boer en Veldhuis en Kemper. Muziek die hij te weinig hoort, maar zelf wekelijks draait in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat. "Er wordt zoveel mooist gemaakt en we horen het nooit."

Vreugde en verdriet

Vorige week presenteerde Spits nog zijn boek gemaakt voor zijn overleden vrouw Geertje. "Ik leef tussen twee polen: verdriet en vreugde. Dit is misschien wel het leven in de compactste vorm."

Gisteren werd hij in het programma Met het Oog op Morgen verkozen boven andere radiogrootheden zoals Willem van Kooten, Edwin Evers of Felix Meurders.

Carrière Spits

Frits Spits is een radiosynoniem voor Frits Ritmeester dat hij overhield aan zijn jarenlange presentatie voor het programma De Avondspits dat hij van 1978 tot 1995 presenteerde. Daarna presenteerde hij ruim achttien jaar Tijd voor Twee. Sinds 2014 presenteert Spits iedere zaterdag op NPO Radio 1 De Taalstaat, waarin hij taalkwesties bespreekt en schrijvers en dichters en liedjesmakers interviewt.

Ster advertentie
Ster advertentie