Cultuur & Media
AVROTROS

Hizir Cengiz: 'Poldermocro’s die in Marokko hun identiteit zoeken? Belachelijk!'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Hizir Cengiz: 'Poldermocro’s die in Marokko hun identiteit zoeken? Belachelijk!'

"Het idee dat je je thuis kan voelen in een etniciteit vind ik belachelijk", zegt columnist en publicist Hizir Cengiz in MISCHA!. Cengiz heeft een Turkse achtergrond, maar dat zegt volgens hem niets over zijn karakter, zijn dromen en zijn weltschmerz. "Je miskent dan dat ik een individu ben, met eigen ideeën en een eigen strijd."

#131 - Hizir Cengiz - MISCHA!

Cengiz stoort zich dan ook behoorlijk aan de NPO-serie Poldermocro's, waarin Marokkaans-Nederlandse jongeren naar Marokko afreizen om te onderzoeken of dat land hun thuis is. Iemands persoonlijkheid is niet te vatten in het "Marokkaans-zijn".

'Schoffering van de generaties voor mij'

De columnist noemt het ook "tijdsverspilling" en "een schoffering van de generaties voor mij die het Nederlanderschap hebben gewonnen". Hij ziet het als een stap terug. Die generatie heeft volgens hem gestreden voor het burgerschap en heeft het voor elkaar gekregen dat mensen met twee nationaliteiten mogen stemmen. "Mijn generatie denkt nu kennelijk: we moeten terug naar het begin."

Cengiz kwam eens de spreuk tegen: "Ik ben thuis waar ik me goed voel". Dat hoeft dus niet een land, etniciteit of plek te zijn. "Ik voel me thuis in de democratische rechtsstaat. Maar ik vind het lastig, want ik voel me nog steeds ontheemd, het is een zoektocht."

#131 - Hizir Cengiz - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie