Cultuur & Media
NTRVPRO

Whiteout, een angstaanjagend reisavontuur

foto: Privébeheer
  1. Nieuwschevron right
  2. Whiteout, een angstaanjagend reisavontuur

Het is voor de meesten van ons moeilijk voor te stellen hoe een depressie voelt. Of misschien vinden we het wel te pijnlijk om in die duisternis te stappen en ons werkelijk in te beelden hoe een depressie het leven stilzet. Makkelijker gaan we mee in de angstaanjagende reisavonturen van Sam in Whiteout, en komen zo in dit verhaal toch ook dichterbij Maarten, die zijn eigen reis maakt.

Een onherbergzaam landschap

Sam reist honderd dagen door het hart van het Antarctische continent, met behulp van niets anders dan een paar ski’s en een kite. Hij heeft veel gereisd door onherbergzame gebieden en veel natuurschoon gezien, maar als hij per vliegtuig aankomt op Antarctica wordt hij betoverd door het adembenemende uitzicht.

Whiteout is het verhaal van Sam en Maarten. Een verhaal over twee mannen, twee reizen, en één landschap: een desolaat gebied waar niets kleur heeft. Zo vér verwijderd van andere mensen als je op deze planeet maar kan zijn.

#129 - Whiteout - DOCS

"Het heeft iets magisch, zeker dat gebied aan de kust, omdat je daar echt die overgang hebt van een wereld met heel veel leven, naar die ijsmassa waar het doods is. Waar niks is, waar geen stenen zijn, geen planten, geen dieren, geen mensen, geen virussen of bacteriën."

Maarten worstelt al bijna twintig jaar met zware depressies. Hij maakt ook een reis, maar niet uit nieuwsgierigheid of reislust, maar omdat hij niet anders kan. Een reis die zich vooral in zijn hoofd afspeelt: "En dan moet je een wereld binnenstappen die zo onbekend is. Die van... psychologen, psychiaters, ziekenhuizen. En niemand, maar dan ook niemand, die op een of ander vlak zekerheid kan geven. Niemand."

Twee verhalen die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, maar die gaandeweg steeds meer in elkaar grijpen. De ontberingen, de eenzaamheid en de fysieke uitputtingsslag van de poolreis vormen een metafoor voor de worsteling die Maarten moet doormaken.

Programmamaker Lieselot Marriën werkte voor deze documentaire samen met componist Jac van Exter (Jungle By Night). De productie is ontstaan uit een samenwerking tussen DOCS en het Oorzaken Festival waarbij een audiomaker aan een maker uit een andere discipline gekoppeld wordt. Met de uitnodiging om gezamenlijk aan het concept te werken en tot een gezamenlijke documentaire te komen.

Luister hier naar Whiteout vanaf 7 juni 2023 in DOCS, de documentaire-podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO. Presentatie: Mina Etemad.

foto: Privébeheer

Whiteout

Ster advertentie
Ster advertentie