Cultuur & Media
AVROTROS

Waarom vrouwen grensoverschrijdend gedrag NIET melden

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom vrouwen grensoverschrijdend gedrag NIET melden

"Het begint met een kleine uitbarsting of kleine grensoverschrijdende gedraging. Dan zeggen mensen: het is niet zo belangrijk om er een big deal van te maken. Het is een grote ster, dus laat 'm maar", zegt Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, over hoe grensoverschrijdend gedrag - bijvoorbeeld in de mediawereld - kan ontstaan. Vonk is te gast in MISCHA!.

#430 - Roos Vonk: 'Het ego is een bodemloze put' - MISCHA!

Iemand die dan over de schreef gaat wordt niet gecorrigeerd. "Dan komt de volgende en omdat je de vorige hebt geaccepteerd is de drempel alweer hoger om er iets van te zeggen. Zo ga je op een hellend vlak steeds verder. En dat kan volgens mij overal gebeuren waar machtsverschillen zijn."

Onze innerlijke spindoctor aan het woord

En hoewel mensen zéggen het belangrijk te vinden zich uit te spreken doen ze dat - als puntje bij paaltje komt - niet. "Dan zeggen ze achteraf: het was niet erg genoeg om er iets van te zeggen. Dat is onze innerlijke spindoctor aan het woord. Die zegt niet: jij, lafbek, je had je mond open moeten trekken. Nee, die zegt: in dit geval kon het dat je je mond hield. Je gelooft in je eigen rechtvaardiging."

#430 - Roos Vonk: 'Het ego is een bodemloze put' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie