Cultuur & Media
AVROTROS

Bang in tijden van corona? Psychiater Bram Bakker geeft tips!

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Bang in tijden van corona? Psychiater Bram Bakker geeft tips!

Minder sociale contacten, veel binnenblijven en media die je huiskamer binnendringen om verslag te doen van een continue dreiging in de vorm van een wereldwijd virus. Uiteraard beïnvloedt dat onze mentale gesteldheid.

{podcast audio="125752" caption="#53 - Bram Bakker recenseert De Boos AntiCoronaDepressiePodcast" }

Psychiater Bram Bakker: "Verdraag het gevoel dat je niet de volledige controle hebt, en dat heb je eigenlijk nooit. Je bent dertig jaar getrouwd en dan blijkt dat je man of vrouw een affaire heeft. Je rijdt 40 kilometer per uur waar je 50 mag, en dan rijdt een dronken automobilist je plat. Kortom, leven impliceert risico's. We hebben een nieuw risico en we moeten proberen dat risico te minimaliseren, maar verdraag dat leven risico's inhoudt." Dat zei Bakker toen hij te gast was bij Miss Podcast en de Boos AntiCoronaDepressiePodcast van Tim Hofman recenseerde.

Middeleeuwen

Relativeren dus, en focussen op wat je wél hebt. "In de middeleeuwen werden mensen tussen de 30 en 40 jaar en dan ging je dood. Dus als je vijfhonderd jaar geleden was geboren, was driekwart van de Nederlandse bevolking nu al overleden."

Oorlog

En welk effect heeft de coronacrisis op mensen die kampen met een depressie? Volgens Bakker is het niet zo dat deze coronacrisis automatisch zorgt voor meer problemen bij mensen met een depressie. "Voor een deel van de mensen met een depressie geldt dat ze juist meer verbondenheid ervaren en dat de bijzaken van het leven er uit gaan." Een noodgedwongen andere invulling van je leven kan volgens Bakker juist een positief effect hebben. "Als het oorlog is, bijvoorbeeld, neemt het aantal depressies juist af."

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven en ze recenseren twee podcasts die bij de gast passen. Miss Podcast is te horen van maandag tot en met donderdag tussen 01:00 en 02:00 uur op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten ook te beluisteren in de podcastapps van iTunes, Google of via de site van NPO Radio 1.

Luister hier naar de aflevering met Marcel van Roosmalen
Luister hier naar de aflevering met Jeroen van Inkel

Ster advertentie
Ster advertentie