Cultuur & Media
NOS

Nuchterste feestje van ADE: om 7.15 uur dansen met koffie en sapjes

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nuchterste feestje van ADE: om 7.15 uur dansen met koffie en sapjes

De wekker vóór 7 uur zetten om naar je werk te gaan is tot daaraan toe, maar vroeg opstaan om naar een feestje te gaan? Dat zagen de bezoekers van het allereerste ADE-feest wel zitten. "Het geeft zoveel energie, je kan de hele dag door!"

Vijf dagen lang staat Amsterdam op zijn kop door het Amsterdam Dance Event. Overal in de stad zijn feestjes, concerten en dj's te vinden en een daarvan - het feest dat de spits afbijt - is Daybreaker. Tussen 7:15 en 9:15 uur kan er wild gedanst worden, voordat de dag écht begint.

Bijzonder

"Ik heb zelden 's ochtends zoveel energie meegemaakt", ziet verslaggever Mattijs van der Wiel. "Er zijn zoveel blije gezichten." Hij komt nét over de house-beats van de dj heen. "Alle mensen staan hier in sportkleding. Geen uitgaanskledij, maar yogabroeken. En ze staan al úren te dansen. Ze hebben het licht zien worden door de ramen van deze voormalige kerk, en niet omdat ze de hele nacht doorgingen."

"Ik vind het heerlijk om 's ochtends te dansen", vertelt een dame, terwijl ze haar armen uitbundig beweegt. "Dat kan eigenlijk nooit, tenzij je 's nachts doorgaat. Nu kan het lekker voor het werk." "Het geeft zoveel energie", valt een ander haar bij. "Je kan de rest van de dag weer door." "De ervaring is dat als je zo vroeg je bed uitgaat om te dansen, je energie hebt voor de hele dag. Heel bijzonder", besluit een derde.

Koffie en sapjes

Dat vindt ook mede-organisator Jet van Hessen. Door verslaggever Mattijs wordt ze tussen de dansende menigte uitgeplukt. "Het idee voor Daybreaker komt eigenlijk uit Amerika. Mijn broer en ik hebben het vijf jaar geleden naar Nederland gehaald. We houden zelf enorm van feesten, maar ook van vitaliteit en dat is soms lastig in Amsterdam."

ADE zelf benadrukt dat op dit 'nuchtere' feest een 'ervaring vol positieve energie en blijdschap' kan verwachten. Zónder alcohol. Er worden 'koffietjes, sapjes en eiwitshakes' geschonken. "Door het 's ochtends of overdag dansen krijg je meer energie. Ik vind het heerlijk om overdag te dansen. En ik ga zo door naar m'n werk", zegt ze lachend.

Dubbel gevoel

Er wordt niet alleen voor het plezier bewogen, er zit ook een goed doel aan. De Right to Play-organisatie is aanwezig en met onder andere de kaartverkoop wordt daarvoor bijdragen. De organisatie zorgt ervoor dat kinderen wereldwijd kunnen spelen. "Er wordt flink gedoneerd", vertelt Marianne van der Helm, directeur van de stichting. "Ze zijn heel betrokken!"

Toch voelt het voor haar wel een beetje gek om tussen de feestende mensen te staan, na het bombardement op het ziekenhuis in Gaza. "Heel dubbel", beaamt ze. "We zitten met Right to Play in Gaza en ons kantoor is vorige week gebombardeerd. Collega's van ons zitten daar nog. Ze hebben het allemaal overleefd, maar het is heel zwaar. Dus we staan hier zeker niet zorgeloos. We proberen op veel verschillende manieren aandacht te vragen om onder andere voor kinderen daar psychosociale zorg te regelen. Om mensen bewust te maken van dat dat nodig is na zo'n verschrikkelijke gebeurtenis."

Mattijs van der Wiel over ADE

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie