Naar homepage
Cultuur & Media

Nico Brandsen over zijn Hammondorgel: 'Het is een beest dat je moet leren temmen'

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Nico Brandsen over zijn Hammondorgel: 'Het is een beest dat je moet leren temmen'

"Het is een beest, echt een beest", zegt Nico Brandsen over zijn gloednieuwe Hammondorgel. Het is een wonderlijke manier van het beschrijven van een muziekinstrument, maar al snel wordt duidelijk wat hij bedoelt. In De Nieuws BV laat Brandsen de klanken van 'het beest' horen.

Bij de opbouw moet het een na het andere stekkerblok worden aangerukt om 'het beest' van genoeg stroom te voorzien, maar als alles eenmaal is aangesloten en Brandsen een willekeurige toets beroert komt er een enorme bak energievol en warm geluid de studio in. "Nu ik er aan terugdenk: Misschien begon het wel met Dorus. Tom Manders, met zijn organist Cor Steyn. Maar echt verliefd op het geluid werd ik door de Peddlers, Roy Phillips. Toen werd het ook plots een stoer instrument. En toen wilde ik ook. Ik was een jaar of vijftien denk ik."

Quote

Ik wist meteen: dit wordt een dure middag. Dit ding moet ik hebben.

Nico Brandsen

De lijst met helden is eindeloos. Jon Lord, van Deep Purple, Thijs van Leer in Nederland. En natuurlijk de ultieme koning, Booker T. Jones, die met zijn Green Onions het instrument echt op een voetstuk kreeg. De Hammondorgel is een oud instrument, en daarmee behoorlijk onderhoudsgevoelig. De vraag rijst dan ook hoe lang dat onderhoud op de oude Hammonds van Bransdens helden nog mogelijk is.

"Ik was toevallig met mijn nieuw te beginnen bandje Vintage Future op zoek naar een manier om het geluid van een Hammondorgel mee te nemen naar de muziek van de toekomst. En toen belde Hammond. Ze hadden iets nieuws. De XK5. Ik kwam bij hen binnen, speelde één noot en wist meteen: Dit wordt een dure middag. Dit ding moet ik hebben", zegt Brandsen.

De toekomst van de Hammond

Brandsen had een behoorlijke verzameling oude Hammonds. Van elke orgelheld zijn favoriet. Maar om de nieuwste lijn, de nieuwste generatie orgels te kunnen bekostigen, moesten er een aantal oude de deur uit. "Oude Hammonds verkopen, om een gloednieuw orgel te kunnen aanschaffen, dat is vloeken in de puriteinse kerk. Ik was echt een overloper."

Quote

Dit ding kan echt alles. Ik kan er orgel op spelen, maar ook piano.

Nico Brandsen

Op de vraag waarom Brandsen het toch heeft gedaan heeft hij een duidelijk antwoord. "Dat is simpel. Dit ding kan echt alles. Het is, naast een orgel, ook een controller. Ik kan er orgel op spelen, maar ook piano. Dit ding kan geluiden produceren die voor onmogelijk werden gehouden. Ik kan er zelfs op voetbassen!" Het is iets dat voorkomt uit zijn opleiding als organist. "Veel bands spelen met een orgel én een bassist. Dat doe ik allebei tegelijk, en dat zie je niet veel meer. Ik geef les op het conservatorium in Amsterdam en sinds ik deze Hammond af en toe meeneem naar de colleges willen steeds meer studenten weten hoe en wat. Dus dit is echt de toekomst van de Hammond. Ik durf wel echt te zeggen dat ik er een relatie mee heb."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie