Bureau Buitenland

Groot Duits mediaconcern door het stof in genderdebat

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groot Duits mediaconcern door het stof in genderdebat

Een Duits tv-programma voor kinderen, waar vele Duitsers mee zijn grootgebracht, wordt beticht van ‘indoctrinatie’. Journalist en Duitslandkenner Ulrike Nagel vertelt erover in Buitenland Uitgelicht.

VPRO BB Uitgelicht

'Indoctrinatie'

Het kinderprogramma Die Maus heeft in een uitzending het thema transgender en transseksualiteit behandeld. Een doorn in het oog van vijf wetenschappers, die daarna kritiek leverden in een gastcolumn in de krant Die Welt.

Die Maus legt thema’s zo uit dat kinderen het kunnen begrijpen. ”Van ‘hoe wordt een potlood gemaakt’ tot ‘wat is oorlog’. Eigenlijk kan alles een onderwerp zijn. En eerder dit jaar werd er dus een uitzending gewijd aan transgenders”, vertelt Nagel.

Maar in de column beargumenteren de betreffende wetenschappers, Rieke Hümpel, Uwe Steinhoff, Antje Galuschka, Alexander Korte en Marie Vollbrecht, dat kinderen met zulke informatie door het programma geïndoctrineerd zouden worden.

Uhlala

De gastcolumn deed een hoop stof opwaaien, want de wetenschappers kregen hevige kritiek over zich heen. Maar ook Die Welt en de overkoepelende organisatie Alex Springer SE, die met de plaatsing van de column wordt verweten ruimte te geven aan dit standpunt tegen seksuele en genderdiversiteit. Dat verwijt komt met name van Stuart Bruce Cameron, voorman van de Uhlala Group, een organisatie die zich inzet voor de LGBTIQ+-community. Uhlala group is organisator van de grote Sticks & Stones-carrièrebeurs. Cameron heeft de uitnodiging voor de Springer Groep ingetrokken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kwaad daglicht

Springer-topman Mathias Döpfner schreef daarop een open brief naar alle medewerkers van zijn bedrijf: “Door de column wordt namelijk het hele krantenbedrijf in een kwaad daglicht gezet. Döpfner heeft excuses gemaakt en ook intern verkondigd dat dit niet zomaar kan. Maar hij zegt ook dat niet alle 180.000 medewerkers hiermee in diskrediet kunnen worden gebracht”, benadrukt Nagel. “Het gaat tenslotte om een column.”

Meer weten?

Bekijk de website van het tekenfilmfiguurtje Maus of de aflevering Ich bin eine trans Frau van Die Maus.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie