Buitenland
KRO-NCRV

Europa onder druk: 'Als iemand het kan, dan is het Merkel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europa onder druk: 'Als iemand het kan, dan is het Merkel'

Duitsland begint vandaag aan het voorzitterschap van de Europese Unie. Het laatste grote internationale optreden van Angela Merkel als bondskanselier. Het is haar er alles aan gelegen om het tot een succesvol einde te brengen, terwijl de druk op Europa enorm is. "Als iemand het kan, dan is het Merkel", zegt Brussel-correspondent Marc Peeperkorn in Spraakmakers.

Met een Green Deal, de Brexit, de Europese meerjarenbegroting en het migratievraagstuk stonden er al een aantal belangrijke thema’s op de agenda. Met het uitbreken van de corona-pandemie is daar ook het noodfonds bijgekomen en staat de wereld aan de vooravond van een ongekende economische recessie.

Koningin van Europa

Merkel, die al 15 jaar leider is van het machtigste land van dit continent, is eigenlijk al jaren de ongekroonde koningin van Europa, zegt Wouter Meijer, voormalig Duitsland-correspondent. "Duitsland kan nooit alles bepalen, maar andersom gebeurt er ook niets in Europa als Duitsland niet meewerkt."

Gemeinsam. Europa wieder stark machen - dat is het motto dat Duitsland aan dit voorzitterschap heeft verbonden. Gemeenschappelijk dus, terwijl de afgelopen maanden de Europese Unie opnieuw heeft laten zien dat ze allesbehalve op een lijn zitten: landen kozen allemaal hun eigen bestrijding van de coronapandemie, grenzen gingen dicht en dan was er dus ook nog een hoop gedoe rondom het grote herstelplan. De druk op Europa is groter dan ooit.

Merkel heeft volgens Peeperkorn sinds 2005 heel wat crises doorstaan. "Ervaring, belang, de historie die ze met zich meedraagt maken haar op dit moment wel de juiste persoon op de juiste plek."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Snel laten slagen

Duitsland is er alles aan gelegen dit snel te laten slagen. Peeperkorn: "Hoe langer dit duurt, hoe dieper de recessie." Daarom wil Merkel dat er voor de zomer een besluit genomen wordt over de meerjarenbegroting en het noodfonds. "Als het wordt doorgeduwd naar de herfst, dan blijven alle andere wetten die er moeten komen, ook liggen. Dat heb je een voorzitterschap waarin niks gebeurd. Dat wil Merkel niet."

Gaat het Duitsland lukken? Peeperkorn: "Merkel gaat het in ieder geval proberen. En als er op dit moment één iemand is die goede kans van slagen heeft, dan is zij het wel."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie