Buitenland
VPRO

Iraanse toeristen komen deze zomer terug naar Caïro

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Iraanse toeristen komen deze zomer terug naar Caïro

Voor het eerst in 44 jaar kunnen Iraanse toeristen weer zonder omreizen een bezoek brengen aan Egypte. Andersom zijn Egyptische toeristen straks ook weer welkom in Iran. "Voorheen moesten Iraniërs eerst naar Irak om een visum aan te vragen aangezien Egypte geen consulaat in Teheran heeft", vertelt correspondent Ruth Vandewalle in Bureau Buitenland.

Sinds de Iraanse revolutie in 1979 zijn de banden met Egypte bekoeld. Daarvoor onderhield de Egyptische president Sadat goede banden met de Iraanse Shah, maar "toen de religieus leider Ayatollah Khomeini aan de macht kwam, keerde Sadat en zijn opvolger Nasser zich tegen het Iraanse regime," vertelt Vandewalle. Decennialang waren de betrekkingen slecht. Alleen toen de Moslimbroederschap in 2012 twee jaar aan de macht was in Egypte, waren de banden beter. "Alsnog werd er geen consulaat geopend", benadrukt de correspondent.

Toenadering

Het normaliseren van de betrekkingen met Egypte is een gevolg van de toenadering van Iran met Egyptische bondgenoot Saoedi-Arabië, legt Vandewalle uit vanuit Caïro. "De onderhandelingen vonden in Bagdad plaats, Irak trad op als bemiddelaar". Egypte probeert op diens beurt er alles aan te doen om toerisme in het land te stimuleren en zodoende de economie aan te jagen. "Eerder heeft Egypte de visavoorwaarden voor reizigers uit Marokko, Algerije en China al versoepeld", legt de correspondent uit.

Trekpleister

Vanaf deze zomer kunnen Iraanse bezoekers na 44 jaar met een directe lijnvlucht Egypte bezoeken. Op het schiereiland Sinaï kunnen Iraniërs zelfs zonder visum vakantievieren, vertelt Ruth Vandewalle. "Wie naar Cairo wil moet nog wel een visum aanvragen maar dat geldt ook voor Europeanen". Er zijn allerlei nieuwe initiatieven om zoveel mogelijk toeristen naar het Egypte te halen: een visafree transit voor 96 uur en een multi-entry toeristenvisum van vijf jaar. "Het lijkt te werken! Na de revolutie in 2011 stortte het toerisme in maar 2023 is nu al een topjaar voor de toerismesector." Egypte is één van de weinig aantrekkelijke vakantiebestemmingen voor Iraniërs. "Het gaat slecht met de Iraanse economie maar ook de Egyptische pond staat laag. Egypte is daardoor nog enigszins te betalen voor Iraniërs.", legt Vandewelle uit. "Wel moeten de Iraniërs cash geld meenemen aangezien het land nog altijd afgesloten is van het internationale banksysteem."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie