Buitenland
WNL

Kabinetschef Diederik Samsom over mogelijk veto Hongarije van olieboycot: 'Dan zoeken ze het maar uit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinetschef Diederik Samsom over mogelijk veto Hongarije van olieboycot: 'Dan zoeken ze het maar uit'

Als Hongarije een Europese olieboycot van Russische olie en gas blijft tegenhouden, is een boycot van de Europese Unie zonder dat Hongarije daaraan meedoet ook een optie. Dat stelde Diederik Samsom, de kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans (belast met de Europese Green deal), vanochtend in Sven Op 1.

Hongarije bemoeilijkt op dit moment een Europese boycot op olie en gas. “In het ergste geval: als Hongarije categorisch blijft weigeren hieraan mee te doen, dan doen ze maar niet mee”, aldus Samsom. De afname van olie en gas van Hongarije uit Rusland behelst volgens hem een klein deel van de totale olie- en gasleveranties van Poetin en Europa. “Dan zoeken ze het maar uit.”

De Europese Raad kent een consensussysteem, wat betekent dat één lidstaat de sancties kan tegenhouden. Een boycot van 26 landen is volgens Samsom daarentegen wel mogelijk, als alle lidstaten het erover eens worden dat Hongarije niet meedoet aan de boycot.

300 miljard

Op dit moment trekt de Europese Commissie bijna 300 miljard euro uit om zo snel mogelijk van Russische olie en gas af te komen. “Het is een investering energiezekerheid. Die loopt voor een groot deel parallel met de investeringen in klimaat een duurzaamheid, maar voor een klein deel niet.” Ongeveer 12 miljard wordt geïnvesteerd in fossiele energievormen als LNG en olieleidingen.

Boringen in de Noordzee

Er is tegelijkertijd ook nog een grote vraag naar gas als energiebron. Als de Europese Unie op heel korte termijn van het Russische gas af wil, zal ook op andere plekken dan Rusland naar gas moeten worden geboord. De Noordzee behoort tot de mogelijkheden, aangezien daar ook nog een aantal gasvelden liggen. Samsom sluit boringen daar zeker niet uit. “Onderdeel van ons plan is dat we gas van elders halen. Ik moet over de Noordzee voorzichtig zijn, omdat ik niet zeker weet hoeveel gas daar nog in zit. Maar als het kan: zeker overwegen.”

Diederik Samsom (20 mei 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie