Buitenland

Professor brandveiligheid: 'Houd Nederlandse monumenten tegen het licht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Professor brandveiligheid: 'Houd Nederlandse monumenten tegen het licht'

[KRO-NCRV] "Ook Nederlandse monumenten zijn in gevaar, houd ze daarom nog eens goed tegen het licht", zegt professor brandveiligheid Peter van de Leur in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Hij is betrokken bij de brandveiligheid van het iconische Rijksmuseum. Hij waarschuwt: "Als er brand ontstaat bij de Nachtwacht, dan gaat die verloren".

Een brand zoals in het hart van Parijs, kan zich ook in Nederland voordoen. "Er is hier meer aandacht voor bouwveiligheid in plaats van brandveiligheid." Ook onze monumenten zijn dus in gevaar, volgens de professor brandveiligheid.

"Dat heeft te maken met het compartimenteren van de brand. Bij het Rijksmuseum kan een deel van het museum worden afgesloten met branddeuren, maar binnen zo’n ruimte brandt alles af", vertelt Van de Leur. Sprinklers zijn vaak niet aanwezig. Niet in de Grote Kerk in Delft en bijvoorbeeld ook niet in de Ridderzaal in Den Haag.

Is De Nachtwacht veilig?

Het Rijksmuseum kan zich een stuk beter voorbereiden, meent Van de Leur: "Die sprinklers zijn er juist voor het behoud van het gebouw. Binnen de vierkante meter kan een deel van de collectie in het Rijksmuseum gevaar lopen. Als er brand ontstaat bij De Nachtwacht, dan is het niet gezegd dat de Nachtwacht gespaard blijft."

Van de Leur was in een adviserende rol betrokken bij het brandveilig maken van het Rijksmuseum. Daar waren stakeholders bij betrokken en die hebben volgens de professor een bepaalde afweging gemaakt: "Wij hebben geadviseerd en hebben uiteindelijk wat er nu staat aan maatregelen voor elkaar gekregen. Stakeholders vonden sprinklers verstorend qua zicht, duur en zij vreesden voor het waterschade bij dure kunst", vertelt Van de Leur aan Sven Kockelmann in 1 op 1.

Incidententeam Cultureel Erfgoed redt monumenten

Arno Schut is bouwkundige en lid van het incidententeam Rijksdienst voor het cultureel erfgoed. In het geval van calamiteit in Nederland is hij de aangewezen man om in actie te komen: "Wat wij doen is dat we eerst met betrokkenen in gesprek gaan en dan handelen we meteen. Alles is gericht op zoveel mogelijk redden."

Schut geeft aan dat het in de praktijk wel moeilijk is om te handelen: "Oudere gebouwen als de Notre Dame zijn ontzettend lastig te compartimenteren. Dat maakt het zo lastig om snel te doven. Je moet niet de illusie hebben dat je dit soort branden makkelijk kunt voorkomen in Nederland."

Professor brandveiligheid: 'Houd alle monumenten tegen het licht'

Ster advertentie
Ster advertentie