Buitenland
BNNVARA

Hoeveel invloed heeft Trump nog op zijn achterban?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel invloed heeft Trump nog op zijn achterban?

Donald Trump is terug van nooit echt weggeweest. Vandaag trekt hij met zijn 'Save America Tour' naar Nebraska. Hoe staat het er voor met de grote aanhang van de voormalige president? Amerikanist Manon Portos Minetti vertelt in Vroeg! over de huidige situatie rondom de oud-president.

In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen lijkt Trump weer meer zichtbaar te zijn. De populariteit van de oud-president is nog steeds hoog en hij trekt met zijn 'Save America Rally's' volle zalen. Zo wordt hij ook weer openlijk gesteund door de Republikeinse partij. Amerikanist Portos Minetti ziet ook dat er voedingsbodem is voor Trump om nieuwe aanhangers aan zich te binden, namelijk de huidige economische situatie en het beleid van president Biden.

Economische situatie

Net als in Nederland, merken de Verenigde Staten ook de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne. "Er is sprake van inflatie en de Deutsche Bank verwacht dat er een recessie aankomt in de VS", aldus Portos Minetti. Deze angst voor een herhaling van de crisis van 2008 is een vruchtbare bodem voor Trumps gedachtegoed. De Amerikanist legt uit dat Trump predikt dat het onder zijn presidentschap economisch nog nooit zo goed is gegaan in Amerika en dat hij ook nu het land kan 'redden'. Dit soort uitspraken spreken vooral Blue-Collar States' zoals Nebraska aan. "Trump pakt die angst en onzekerheid aan om nieuwe aanhangers richting hem te trekken", aldus Portos Minetti.

Beleid Biden

Trump profiteert ook van de kritiek die geleverd wordt op president Biden. De huidige president van de VS zou te passief zijn in de oorlog in Oekraïne. "Onder Amerikaanse burgers leeft nog heel erg de gedachte dat het land wereldwijd de democratie moet beschermen", aldus Portos Minetti. Dus het passieve beleid van Biden strijkt veel Amerikanen tegen de haren in.

Benieuwd naar het hele gesprek en waarom de midterm-verkiezingen erg belangrijk kunnen zijn voor Trump? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

29-4 Donald Trump is terug van (nooit) weggeweest - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie