Buitenland
KRO-NCRV

'De EU had al in Ankara aan tafel moeten zitten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De EU had al in Ankara aan tafel moeten zitten'

Het voor de VVD gekozen Europees Parlementslid, Malik Azmani begrijpt niet waarom de EU niet al in Ankara in gesprek is met de Turkse premier Erdoğan over de open grenzen. Dit zei hij tegen Sven Kockelmann in het programma 1op1.

Malik Azmani is vice-voorzitter van de liberale fractie in het Europese Parlement en heeft Den Haag verlaten om 'eindelijk eens te acteren betreffende vluchtelingencrisis'. "Ik word niet vrolijk van het beeld van de afgelopen dagen. Deze mensen zijn de speelbal van een politiek spel dat Erdoğan speelt. De EU kijkt er naar en doet niets."

Buitengrenzen versterken

Azmani wil vooral de buitengrenzen versterken en het gesprek met de Turken moet zo snel mogelijk worden gestart. Het openen van de grenzen beschouwt Azmani als een tactisch drukmiddel van de Turkse premier voor de nieuwe onderhandelingen als deze Turkije-deal binnenkort afloopt. En daarvoor worden de vluchtelingen ingezet.

Maar Azmani onderstreept dat de vluchtelingenstroom niet alleen een probleem is van de omringende landen rondom Syrië. Ook de EU zal eindelijk moeten handelen, want die "is veel te veel achterover gaan leunen".

Praten met Ankara

"Als je buren bent, is dit niet gedrag wat je laat zien", aldus Azmani over het plotselinge openen van de grenzen met Europa door Erdoğan. Het liefst zou Azmani zelf naar Ankara gaan om te onderhandelen, maar dat is niet zijn functie.

Volgens de fractie-voorzitter van het Europese Renew Europe wordt er achter de schermen al hard gewerkt en zullen de hernieuwde onderhandelingen met Turkije ook voor de schermen binnenkort zichtbaar zijn.

"De Turken hebben een belang en baat erbij dat er nauwe banden zijn met de EU, vooral economisch, en dat zou als drukmiddel kunnen dienen. Europa zal steviger moeten handelen in hun optreden, ook in Syrië en met de vluchtelingen."

Ster advertentie
Ster advertentie