Buitenland
WNL

Ruben Brekelmans (VVD) uit forse kritiek op ICC-aanklager: 'Netanyahu en Hamasleiders absoluut niet op dezelfde voet plaatsen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruben Brekelmans (VVD) uit forse kritiek op ICC-aanklager: 'Netanyahu en Hamasleiders absoluut niet op dezelfde voet plaatsen'

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans vindt het onjuist dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) op dezelfde voet worden gezet als drie kopstukken van terreurorganisatie Hamas. Dat zegt hij in het radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De aanklager van het ICC, Karim Khan, stelt op basis van verzameld bewijsmateriaal "gegronde redenen" te hebben om te geloven dat Netanyahu en Gallant zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, net als Hamasleider Yahya Sinwar, de militaire opperbevelhebber Mohammed Diab Ibrahim al Masri en het hoofd van het politieke bureau Ismail Haniyeh.

"Er zijn twee dingen die mij heel erg tegenstaan", zegt Brekelmans over de aanklacht van Khan. "Ten eerste dat het een gecombineerd arrestatiebevel is van Israëlische leiders en Hamaskopstukken, waardoor in de beeldvorming zij op dezelfde voet worden geplaatst, terwijl dat absoluut niet het geval is. We hebben hier te maken met terreurleiders versus democratisch gekozen leiders."

Willekeur

Het VVD-Kamerlid vindt dat bovendien "sprake is van willekeur en sterke mate van inconsequentie" bij de aanklager. "Bijvoorbeeld Bashar al-Assad, de president van Syrië, heeft 100.000 doden op zijn geweten en is niet vervolgd. Nicolás Maduro, de president van Venezuela, heeft ook allerlei misdaden begaan tegen zijn eigen bevolking en wordt niet vervolgd."

"Zo kun je een heel lijstje maken met mensen die wat mij betreft hoger op de lijst zouden moeten staan dan Netanyahu. Het is lastig om een lijn te ontdekken en dat voedt natuurlijk de kritiek die er op het ICC is", zegt Brekelmans, die benadrukt dat het Internationaal Strafhof onafhankelijk is.

Luister deze uitzending terug als podcast. - Sven op 1

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft "kennis genomen" van het arrestatiebevel voor Netanyahu waar de ICC-aanklager om vraagt en respecteert de onafhankelijkheid van het hof, laat een woordvoerder weten aan Sven op 1. Brekelmans begrijpt de reactie, maar "ik zit er iets scherper in".

Hij vindt het overigens een teken aan de wand dat Khan Netanyahu en Gallant niet wil vervolgen voor genocide. "Waarschijnlijk heeft hij daar geen goede casus voor."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie