Buitenland
BNNVARA

Kinderen in Syrië kennen niets anders dan oorlog

foto: Uniceffoto: Unicef
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen in Syrië kennen niets anders dan oorlog

Het is al negen jaar burgeroorlog in Syrië. UNICEF heeft onderzoek gedaan naar de impact van de oorlog op kinderen. En die is enorm, vertelt UNICEF-directeur Suzanne Laszlo in De Nieuws BV. Zeker 4 op de 5 kinderen hebben humanitaire hulp nodig.

Bijna 6 miljoen kinderen zijn in oorlog of als vluchteling geboren. "Deze kinderen hebben dringend bescherming en veiligheid nodig. Dat zij al zo lang zoveel verlies, angst en ontbering moeten doorstaan, is absoluut ondraaglijk", aldus Laszlo.

Kinderen slapen in puinhopen

Ook BNNVARA-journalist Sinan Can maakt zich zorgen over de toestand van de kinderen in Syrië. Can reisde de afgelopen jaren verschillende keren door het land, en zag op alle plekken waar hij kwam kinderen die slachtoffer waren van het oorlogsgeweld.

"De gezondheidszorg functioneert nauwelijks, vaak is er niet meer dan een veldhospitaaltje waarin aan alles gebrek is, en kinderen slapen in de puinhopen van stukgeschoten huizen", aldus Can. "In sommige delen van het land is 15% van de kinderen naar verluidt wees, het is een uitzichtloze situatie."

Hulp aan miljoenen kinderen in nood

UNICEF verleent humanitaire hulp aan de miljoenen kinderen in nood. Vorig jaar werden 1 miljoen kinderen psychosociaal ondersteund en 750.000 kinderen ingeënt tegen ziekten zoals de mazelen. Ook kregen 3 miljoen kinderen onderwijs en 5,3 miljoen mensen toegang tot schoon drinkwater.

Laszlo is blij met het werk van haar organisatie, maar stelt ook dat de oorlog zelf natuurlijk alleen kan worden beëindigd door politiek ingrijpen. Can is daar somber over: zo lang de leden van de Veiligheidsraad tegelijkertijd de grootste wapenexporteurs zijn, zal oorlog niet verdwijnen. Als het in Syrië voorbij is, steekt het wel weer elders de kop op, luidt zijn sombere analyse.

Nederland stil door corona

Nederland is stilgevallen door de corona-crisis. Laszlo: "Je merkt dat Nederland dan toch een goed ingericht land is, met systemen die werken, en mensen die hun verantwoordelijkheid nemen. Als je dan aan de kinderen in Syrië denkt die al negen jaar in oorlog leven, dan realiseer je je maar één ding: dit moet stoppen. Vandaag nog."

Kinderen in Syrië kennen niets anders dan oorlog

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie