Buitenland

Duitsland neemt strengere regels aan voor vaccineren

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Duitsland neemt strengere regels aan voor vaccineren

Duitsland voert strengere vaccinatieregels in. Na een ongebruikelijk grote mazelen-uitbraak in het land, moeten weigerende ouders verplicht worden aangegeven bij de zorgautoriteiten. Dat heeft de Bondsdag vannacht besloten.

Duitse ouders kunnen al een boete krijgen van 2500 euro als ze niet met hun kind naar het vaccinatieconsult gaan, en kinderdagverblijven mogen kinderen die niet ingeënt zijn weigeren. Vanaf nu komt daar de plicht bij voor kinderdagverblijven om melding te maken aan de zorgautoriteiten als ouders weigeren met hun kind naar het consultatiebureau te gaan voor vaccinadvies. De nieuwe maatregel heeft heel wat stof doen opwaaien. Duitsers vinden dat hun privacy te veel wordt aangetast met deze maatregel.

Ook in Duitsland zijn er steeds meer ouders die hun kinderen niet willen laten inenten. Ouders lijken er de ernst niet van in te zien, vertelt correspondent Rob Savelberg in De Ochtend. "In oostelijk Duitsland is een epidemie en daar is een aantal personen overleden. Vandaar dat artsen oproepen om je écht te laten inenten."

Waarom laten mensen hun kind niet meer inenten?

"Het is een soort mode om van alles te wantrouwen waartegen wordt gewaarschuwd", zegt Savelberg. "Kijk naar Trump en klimaatsceptici. Bij vaccinatie is het hetzelfde. Wetenschappers in Duitsland zeggen dat het echt beter is om je kind te laten inenten tegen besmettelijke ziektes." Maar steeds meer ouders twijfelen daaraan.

Het is een ideologisch debat. Mensen zijn gevoelig voor samenzweringstheorieën en denken dat artsen en soort lakeien van de industrie zijn. Woorden als 'farma-nazi' worden in de mond genomen, vertelt de correspondent.

Een stok achter de deur

Savelberg denkt dat de maatregel wel succesvol zal zijn. "Ouders willen graag werken en dat kan niet als je je kind niet naar de crèche kan brengen. Dan is er wel een stok achter de deur."

In Nederland is het niet verplicht om je kind te laten inenten. Om een epidemie te voorkomen, moet de vaccinatiegraad 95 procent zijn en blijven.

Ster advertentie
Ster advertentie