Buitenland
NOS

Noord-Korea in raad van bestuur van WHO: 'Hoe kun je zo'n tiran benoemen'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noord-Korea in raad van bestuur van WHO: 'Hoe kun je zo'n tiran benoemen'

Noord-Korea treedt toe tot de raad van bestuur van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Dat heeft hier en daar tot opgetrokken wenkbrauwen geleid. Maar: "Ze zijn gekozen."

Correspondent Garrie van Pinxteren legt uit dat Noord-Korea als raad van bestuur is gekozen via een geheime stemming. "Je stemt daarbij niet op één land, maar op negen landen bij elkaar. In die groep zaten ook Oekraïne, Australië en Zwitserland. Die groep heeft ook behoorlijk wat stemmen gekregen, meer dan 120. Een groot deel van de landen heeft dus vóór gestemd."

Wat volgens Van Pinxteren 'uitzonderlijk' was, is dat het een geheime stemming was. "Rusland had namelijk bezwaar gemaakt dat Oekraïne in de raad van bestuur gekozen zou worden. Daarom is er niet openlijk gestemd, maar in het geheim. En Noord-Korea is met die groep mee-verkozen."

Ballonnen

De benoeming kon op veel kritiek rekenen. "De corona-aanpak van Noord-Korea was er nou niet per se eentje waarvan je denkt: 'Hier zou de WHO trots op zijn.'", vertelt Van Pinxteren. "Het heeft überhaupt twee jaar geduurd voordat ze erkenden dat er corona was en toen hadden ze het vervolgens heel snel onder controle - in september was alles weer goed."

"Ook de redenen waarom corona er was, zijn merkwaardig en niet per se wetenschappelijk te noemen. Ze zeiden dat corona middels ballonnen via Zuid-Korea de grens over waren gewaaid; Zuid-Koreaanse groepen sturen soms propaganda over de grens met ballonnen. En daarvoor zeiden ze dat corona was overgewaaid via het zand van de woestijn bij China."

Schandalig

Naast kritiek was er ook een opvallende felicitatie, die ook weer weinig lovende reacties kreeg. "Trump feliciteerde Noord-Korea met de benoeming, dat viel niet goed. Ook niet in Amerika, bij de andere republikeinen. 'Hoe kun je zo'n tiran, die zo beroerd zorgt voor zijn eigen volk, benoemen in zo'n orgaan dat zich bezighoudt met de gezondheid van de hele wereld', denken mensen. Dat Kim is gekozen is al heel erg, dat je hem als Amerikaan feliciteert is eigenlijk schandalig", vat Van Pinxteren de reacties samen.

Voor Noord-Korea is de benoeming 'een opsteker'. "Het land krijgt veel slechte publiciteit en heeft een slechte reputatie. Lidmaatschap van zo'n organisatie en in de raad van bestuur zitten, is zeker iets waar Kim Jong-un heel blij mee zal zijn."

Garrie van Pinxteren over Noord-Korea

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie