Buitenland

Voortaan vragen deelnemers Zweedse realityshow eerst toestemming voor seks

VPRO
foto: YouTube / Paradise Sverigefoto: YouTube / Paradise Sverige
  1. Nieuwschevron right
  2. Voortaan vragen deelnemers Zweedse realityshow eerst toestemming voor seks

De deelnemers van het Zweedse reality-programma Paradise Hotel mogen voortaan geen seks meer hebben zonder daarvoor eerst toestemming te vragen aan de programmaleiding. Ook intimiteiten wanneer ze dronken zijn, zijn uit den boze. Dat besluit valt hard bij de fans het programma, vertelt correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Zweden

De Zweden zijn er gek op, niet in de laatste plaats omdat de deelnemers soms wel heel intiem met elkaar zijn vóór de camera. "De opzet van het programma is duidelijk deelnemers dronken voeren. En als je in het programma door wilde, moést je wel bij iemand in bed gaan liggen: per aflevering viel er één deelnemer af die het niet voor elkaar kreeg een partner te vinden. En per koppel was er maar een bed beschikbaar."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Seksueel geweld

Maar het vorige seizoen van Paradise Hotel werd stilgelegd nadat twee vrouwelijke deelnemers een andere deelnemer beschuldigden van seksueel geweld, vertelt Michels. "De #metoo discussie in Zweden is hard gevoerd en velen vroegen zich al af hoe zoiets überhaupt nog mogelijk is. In de nieuwe opzet zijn er voor het eerst ook eenpersoonsbedden in de hotelkamers."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Strafbaar

Het sluit aan bij een brede discussie over seks en vrije wil, legt de correspondent uit. "Zo zijn er ook reacties uit juridische wereld. Daar zijn ze helemaal niet blij met die nieuwe seksregels van Paradise Hotel. Zij vinden dat de programmamakers totaal niks hebben begrepen van de Zweedse wet waarin seks zonder duidelijke toestemming strafbaar is."

Toch sluit een ander gedeelte van de wet wél aan op de nieuwe regels van het programma, vervolgt Michels. "In de wet staat namelijk duidelijk dat als je seks hebt met iemand die psychisch in de war is of dronken is, je niet kan weten of die persoon echt uit vrije wil seks heeft. Dat is verboden. De tijd van lachen om mensen die totaal dronken seks hebben en daarna spijt hebben, is hier wat dat betreft wel echt voorbij."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie