Buitenland
VPRO

Spaanse bergdorpjes dagen museum in Londen uit

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spaanse bergdorpjes dagen museum in Londen uit

Driehonderd Spaanse bergdorpjes van over het hele land hebben een brief gestuurd naar de directeur van het British Museum in Londen. In de brief daagden de dorpjes de directeur van het museum uit om een bijzondere uitdaging aan te gaan. Collega Laura Boog Posada legt uit bij Bureau Buitenland wat hierachter zit.

De president van Esmontañas, een belangenorganisatie van Spaanse bergdorpjes, heeft een brief gestuurd naar niemand minder Mark Jones, de directeur van één van de meest bezochte galerieën in de wereld. "In de brief nodigen ze het museum uit om mee te doen aan een bijzondere uitdaging. De uitdaging is simpel: 'Wie de meeste bezoekers in een maand haalt, die wint', vertelt Laura Boog Posada. Mocht het British museum in één maand tijd meer bezoekers trekken dan de 280 bergdorpjes bij elkaar, dan zal elk dorp een authentiek cultureel stuk doneren aan de Londense collectie.

Het lege Spanje

Wat achter deze bijzondere actie zit is een inmiddels bekend probleem in Spanje, wat volgens Boog Posada door Spanjaarden ook wel 'het lege Spanje' wordt genoemd. "Het is een manier om aandacht te krijgen voor Spaanse bergdorpen, want die lopen leeg. Rond de 3500 dorpen in Spanje lopen een risico op ontvolking. Dat terwijl de Spaanse populatie aanzienlijk is gegroeid. Maar alle jongeren gaan richting de stad. Er resteren nog een aantal oude mensen in dat soort dorpen, maar als zij overlijden ontstaan er daadwerkelijke spookdorpjes."

Van alle bergdorpen in Spanje heeft 40 procent risico op ontvolking. Als consequentie van de vertrekkende mensen verdwijnen de voorzieningen en worden de dorpen onbewoonbaar, zelfs voor de mensen die er willen blijven. Zelf is Boog Posada er wel eens doorheen gereden: "Afgelopen zomer was ik er. Het is bizar. Er is in sommige dorpjes geen hond te vinden. Of nou ja", corrigeert ze zichzelf, "wellicht een hond nog net wel, maar het is ontzettend leeg, je weet niet wat je ziet."

Hoop op toerisme

Volgens haar hebben de dorpen zich op het Britse museum gericht omdat ze hopen op toerisme. "Je kan de brief naar het Prado museum sturen in Madrid maar dan bereik je alleen de Spaanse toeristen. Op deze manier bereik je een internationaal publiek. Ze hebben hoog ingezet met deze actie."

Ondanks dat er geen reactie kwam vanuit Engeland, hebben de dorpjes toch hun eigen doel weten te behalen: zij trokken ruim 400.000 man aan in een maand tijd, en stegen dus boven de geschatte 350.000 maandelijkse bezoekers van het museum uit.

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie