Buitenland
VPRO

Poolse scholieren krijgen voortaan schietles

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Poolse scholieren krijgen voortaan schietles

De Poolse minister van Onderwijs kondigt voor het komende schooljaar een opmerkelijk schoolvak aan, vertelt journalist en Polen-kenner Dore van Duivenbode in Buitenland Uitgelicht.

Curriculumwijziging

Poolse leerlingen krijgen vanaf komend jaar schietles en worden onderwezen in het zoeken van een schuilplaats, vertelt Van Duivenbode. Dat heeft de minister van Onderwijs Przremyslaw Czarnek bekendgemaakt. De maatregel geldt al vanaf de laatste klas van de basisschool. Maar volgens de journalist krijgen de basisschoolleerlingen dan alleen theorieles. Vanaf de middelbare school zijn er ook praktijklessen.

De curriculumwijziging is onderdeel van het hervormingsprogramma Lex Czarzek. Het idee voor deze lessen kwam volgens Van Duivenbode door de oorlog in Oekraïne. Polen is volgens minister Czarnek kwetsbaar. Scholieren moeten weten wat ze moeten doen in het geval van dreigende vijandelijkheden.

Protest

Ouders reageren volgens Van Duivenbode met een dubbel gevoel op de onderwijsplannen. Enerzijds is er de gedachte dat het land in een lastige situatie zit en dat de Poolse bevolking zich inderdaad moet kunnen verdedigen. Aan de andere kant is er de vraag ‘Moeten we kinderen daar al mee opzadelen?’.

En er wordt ook geprotesteerd. Al zo’n 5.000 ouders hebben zich verenigd om te protesteren tegen het nieuwe curriculum. Maar dat protest, dat zich uit door middel van een handtekeningenactie, richt zich tegen het gehele onderwijsprogramma. Volgens Van Duivenbode vinden ouders het onderwijs te politiek geladen. De Duitse minderheid in Polen heeft zich ook in een protest verenigd, want zij voelen zich gediscrimineerd. De schiet- en schuillessen gaan namelijk niet alleen ten koste van gezondheidsonderwijs, maar ook van Duits.

Meer weten?

Lees meer over het hervormingsprogramma Lex Czarzek.

Bekijk de aflevering Gevangen In Vrijheid uit de VPRO-serie Moja Polska! die Dore van Duivenbode over Polen maakte.

Lees het artikel Poland cuts teaching for German minority and allocates funds to Poles in Germany.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie