Buitenland
VPRO

Storm in een Spaans glas wijn

foto: AFP / LLUIS GENE
  1. Nieuwschevron right
  2. Storm in een Spaans glas wijn

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid maakte onlangs bekend een nieuwe gezondheidsstrategie te willen gaan inzetten. Maar de wijze waarop sprak niet elke Spanjaard aan. Correspondent Carlijn Teeven vertelt erover in Bureau Buitenland.

VPRO BB Uitgelicht

Op de gezonde tour

De regering wil volgens Teeven hart- en vaatziekten tegengaan. "En daarbij hoort natuurlijk een gezonde combinatie van eten en drinken", legt de correspondent uit. Hart- en vaatziekten vormen de voornaamste doodsoorzaak onder Spanjaarden. Minder alcoholconsumptie kan helpen in het voorkomen van die ziekten. "En dus zou het glaasje bier of glaasje wijn bij het Spaanse dagmenu, een gebruikelijke manier voor veel Spanjaarden om de lunch op een betaalbare manier te nuttigen, daar niet in passen."

Nationaal debat

Uiteindelijk ging het om een storm in een glas water. Of een glas wijn, in dit geval. Volgens de correspondent is de passage van de strategie die zoveel reactie opriep in de definitieve versie geschrapt. Voor- en tegenstanders van alcohol blijven met elkaar in discussie.

De traditionele Spaanse eetgewoonten liggen al langer onder een vergrootglas. "Dat zag je ook al aan het begin van dit jaar, toen er enorme ophef was over de vleesconsumptie. Een Spaanse minister had namelijk een link gelegd tussen klimaatverandering en de bio-industrie. Dat leverde ontzettend veel discussie op. De Spaanse regering voelde zich geroepen om afstand te nemen van die woorden, met name omdat de Spanjaard een enorme vleeseter is en ook heel veel exporteert naar het buitenland", aldus Teeven.

Historisch tintje

Het concept van het driegangenmenu stamt uit de tijd van generaal Franco. Het ministerie van Toerisme verplichtte restaurants destijds om een toeristenmenu met vaste prijzen aan te bieden. In de meeste regio’s is het verplichte karakter van het dagmenu inmiddels verdwenen.

Meer weten over de Spaanse strategie om hart- en vaatziekten tegen te gaan? Kijk dan hier.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie