Buitenland
NOSNTR

Hoe voer je een tegenaanval aan tegen een drone?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe voer je een tegenaanval aan tegen een drone?

Opnieuw boorde afgelopen nacht in het centrum van Moskou een drone in een flatgebouw. Het is minstens de vijfde drone-aanval op de Russische hoofdstad in een maand tijd. Oekraïne lijkt erachter te zitten én voert de productie van drones steeds verder op. In Nieuws en Co vertelt directeur van Delft Dynamics Arnout de Jong hoe een tegenaanval op dit soort drones werkt.

Video niet beschikbaar

Verrassing

De Jong is gespecialiseerd in het ontwikkelen van drones en tegenaanvallen hierop. "Wij zijn al meer dan 17 jaar bezig, veel met onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten. Al in 2014 zag de Nederlandse overheid het risico van drones." Zijn bedrijf was toen een van de partijen die het drone-catcher-systeem naar voren heeft gebracht: "Dat is een drone die letterlijk een net afschiet om een andere drone te vangen. We kunnen dan een drone vangen en meeslepen naar een veilige plek."

Deze drone-aanval in Moskou kwam voor De Jong als een verrassing, zegt hij. "Best opvallend is dit. Russen waren tot nu toe best succesvol met het verstoren van de signalen van de drones. Het lijkt erop dat dit type systemen op een andere frequentie zat. Eerlijk gezegd zijn wij ook wel verrast dus."

Wapenwedloop

President Zelensky noemt het "onvermijdelijk en rechtvaardig" dat de oorlog zich steeds meer verplaatst naar "symbolische centra en militaire bases" op Russisch grondgebied. Dit jaar zijn er zo'n 130 drone-aanvallen gemeld in Rusland en de geannexeerde Krim. Daarbij is een veelvoud aan onbemande toestellen ingezet.

De Jong denkt dat het op plekken als Moskou heel moeilijk is om een drone te vangen. "Je moet hem vroeg kunnen detecteren en een systeem hebben dat snel kan vliegen. Het wordt zo wel een beetje een wapenwedloop, want je kunt deze drone ook weer sneller maken natuurlijk enzovoorts. Je moet je eigenlijk elke keer weer aan kunnen passen. Het lijkt dat de Oekraïners iets gevonden hebben om tussen de Russische verdediging te komen nu."

Hoe werkt een tegenaanval op drones?

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie