Buitenland
VPRO

Aardbeving of niet, de Turkse verkiezingscampagne is al losgebarsten

foto: Alp EREN KAYA / Republican People's Party (CHP) Press Service / AFPfoto: Alp EREN KAYA / Republican People's Party (CHP) Press Service / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aardbeving of niet, de Turkse verkiezingscampagne is al losgebarsten

Een maand na de verwoestende aardbeving maakt Turkije zich op voor de presidents- én parlementsverkiezingen. Terwijl mensen in het rampgebied nog nauwelijks bekomen zijn van de catastrofale ramp, zijn politici in Ankara al met hun hoofd bij de aankomende verkiezingen. Bureau Buitenland volgt die verkiezingen met Nienke van Heukelingen, EU-Turkije-expert bij Instituut Clingendael, en journalist en Turkoloog Zehra Kaya.

Aardbeving of niet, de Turkse verkiezingscampagne is al losgebarsten

Aardbeving

Het gaat niet goed in het rampgebied, vertelt Zehra Kaya. "Er komen verhalen dat niet iedereen een tent heeft. Mensen vragen om containers. Hygiëne is een groot probleem. Niet overal mag de kachel aan vanwege brandveiligheid."

Toch zijn er twee meningen te vinden, vervolgt Nienke van Heukelingen. "Mensen, die vinden dat het nog te vroeg is voor verkiezingen. Of zij, die juist zo snel mogelijk willen dat de verkiezingen plaatsvinden omdat ze kritisch zijn op de huidige regering."

Uitdager Erdogan

Maandag heeft de oppositie hun kandidaat naar voren geschoven voor de presidentsverkiezingen: Kemal Kilicdaroglu, de voorman van CHP, de grootste oppositiepartij in Turkije. Volgens Kaya verschilt Kilicdaroglu in alles van Erdogan. "Hij is in tegenstelling tot andere Turkse politici niet iemand die met zijn vuist op de tafel slaat. Een verbindende man, die nu iets ongekends heeft gedaan door partijen uit verschillende hoeken van de samenleving te verbinden."

De oppositie maakt zeker kans, vervolgt Van Heukelingen. "Het is te vroeg om conclusies te trekken, maar er zijn al peilingen waarin het anti Erdogan-kamp beter scoort dan de regering."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie